Afganistānas eksministre: Laiks ASV aiziešanai izraudzīts bezatbildīgi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: WAKIL KOHSAR

Afganistānas līdzšinējā prezidenta Ašrafa Gani valdības bijusī ministre Nargisa Nehana, kas no savas valsts aizbēgusi uz Norvēģiju, otrdien intervijā ziņu aģentūrai AFP nosodīja veidu, kā notikusi ASV aiziešana no Afganistānas.

"ASV bija Afganistānā 20 gadus. Ja tās paliktu vienu gadu ilgāk, viņiem tas neradītu nekādu atšķirību, vismaz ne finansiāli, kā arī ne politiski," runājot Oslo, kur viņa pēc ierašanās pagājušajā nedēļā ievēro karantīnu, sacīja eksministre.

ASV aiziešana notikusi "nekompetenti" un "bezatbildīgi", sacīja Nehana, kas valdībā bija kalnrūpniecības un degvielas ministra pienākumu izpildītāja.

Ja karaspēka izvešana tiktu atlikta, evakuācija varētu notikt organizētā veidā, turklāt valdības un talibu starpā būtu iespējams noslēgt īstu vienošanos, sacīja eksministre.

"[ASV] prezidents Džo Baidens varēja teikt - es gribu, lai līdz 2022.gada septembra beigām Afganistānā nebūtu neviena karavīra. Bet līdz tam laikam es gribu panākt, ka mums ir politisks noregulējums starp valdību un "Taliban" un ka mēs esam evakuējuši visus mūsu darbiniekus un vietējos partnerus," skaidroja Nehana.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu