ANO ģenerālsekretārs: Afganistānai draud humānā katastrofa (17)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: CHEMA MOYA / EPA / SCANPIX

Afganistānai, kur varu pārņēmuši talibi, draud humānā katastrofa, otrdien brīdināja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, aicinot pasaules valstis piešķirt ārkārtas finansējumu humānajai palīdzībai.

Gutērešs pauda "dziļas bažas par to, ka valstī padziļinās humānā un ekonomikas krīze", piebilstot, ka draud sabiedrisko pamatpakalpojumu pilnīgs sabrukums.

"Tagad vairāk nekā jebkad afgāņu bērniem, sievietēm un vīriešiem vajadzīgs starptautiskās sabiedrības atbalsts un solidaritāte," sacīts Gutērreša izplatītajā paziņojumā.

"Es aicinu visas [ANO] dalībvalstis atrast līdzekļus Afganistānas cilvēkiem viņu tumšākajā stundā, kad nepieciešama palīdzība. Es aicinu tās sniegt savlaicīgu, elastīgu un visaptverošu finansējumu," uzsvēra ģenerālsekretārs.

Viņš pavēstīja, ka nākamnedēļ ANO nāks klajā ar detalizētu aicinājumu par humānās palīdzības sniegšanu Afganistānai, kurā būs izklāstīts, kādu palīdzību nepieciešams sniegt tuvākajos četros mēnešos un cik liels finansējums tam vajadzīgs.

ANO ģenerālsekretārs norādīja, ka gandrīz pusei Afganistānas iedzīvotāju - 18 miljoniem cilvēku - nepieciešama steidzama humānā palīdzība, lai izdzīvotu.

"Viens no trim afgāņiem nezina, kā tikt pie nākamās maltītes. Gaidāms, ka vairāk nekā puse bērnu, kas jaunāki par pieciem gadiem, nākamajā gadā [regulāri] būs nepaēduši. Cilvēki katru dienu zaudē piekļuvi pirmās nepieciešamības precēm un pamatpakalpojumiem. Draud humānā katastrofa," brīdināja Gutērešs.

Viņš piebilda, ka, ņemot vērā sausumu un gaidāmo bargo ziemu, Afganistānai steidzami vajadzīga papildu humānā palīdzība, lai nodrošinātu cilvēkiem pārtiku, pajumti un medicīniskos pakalpojumus.

ANO ģenerālsekretārs arī uzsvēra, ka humānās palīdzības organizācijas ir stingri apņēmušās turpināt darbu Afganistānā un aicināja nodrošināt humānās palīdzības darbiniekiem iespējas netraucēti strādāt.

Jau ziņots, ka noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā sagrāba teju visu valsts teritoriju.

FOTO: "Taliban" saimnieko Kabulas lidostā

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu