Sociālā eksperte satraukta, ka mazaizsargātajām grupām par elektrību var nākties maksāt dārgāk (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Ir bažas, ka jaunā atbalsta kārtība par elektrības patēriņu no 2021. g. 1. septembra var pasliktināt finansiālo stāvokli iedzīvotājiem un ģimenēm, kas ikdienā cīnās par cieņpilnas dzīves saglabāšanu, neskatoties uz nemitīgi pieaugošajām cenām par pakalpojumiem un citām ikmēneša izmaksām, uzskata sociālā eksperte, biedrības "Wings for Wheels" valdes locekle Santa Survila.

No 1. septembra trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, cilvēkiem ar 1. gr. invaliditāti, ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem, un daudzbērnu ģimenēm mainīsies atbalsta kārtība par elektrības patēriņu. Vairākām iedzīvotāju grupām ir noteiktas konkrētas atbalsta summas, un saņēmēju atbalsta lokam tiks pievienotas jaunas atbalsta saņēmēju grupas.

Tomēr mazāk aizsargātie iedzīvotāji, tostarp liels skaits no Santas Survilas vadītās sociālās grupas dalībniekiem - vismaz 1600 cilvēki, ir satraukti par jaunajām izmaiņām atbalsta sistēmā.

Atbalsts aizsargātiem lietotājiem tiek piešķirts no 2008. gada, un tas izpaudās kā zemāka elektrības cena par pirmajiem izlietotajiem 100 kwh, ko saņēma maznodrošinātās, trūcīgās personas, kā arī cilvēki ar 1. grupas invaliditāti, tikmēr daudzbērnu ģimenes par zemāku cenu varēja izmantot 300 kWh.

Ar 2021. gada 1. septembri šī kārtība tiks mainīta, jo aizsargātajiem lietotājiem tiks piešķirta noteikta konkrēta atlaides summa mēnesī. Līdz ar to personām ar 1. grupas invaliditāti, ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem vai trūcīgām un maznodrošinātām personām tiks piemērots atbalsts 5 eiro apmērā, bet daudzbērnu ģimene pēc jaunās atbalsta sistēmas saņems 10 eiro atbalstu mēnesī. Aizsargātie lietotāji, kas atbilst vairākām kategorijām (piemēram, ir gan trūcīgas personas, gan personas ar 1. gr. invaliditāti, turpmāk saņems summētu atbalsta apjomu (5+5, tas ir kopā 10 eiro) un, iespējams, būs ieguvēji, jo atbalsta summa par elektroenerģiju varētu palielināties.

Santa Survila norāda, ka mazāk nodrošinātās iedzīvotāju grupas, kas ietilpst tikai vienā no atbalsta saņēmēju kategorijām (piemēram, ir tikai trūcīgas personas vai personas ar 1. gr. invaliditāti, kas saņems 5 eiro atbalstu), kā arī daudzbērnu ģimenes ir satrauktas, jo atbalsts viņiem varētu sarukt (turpmāk mēnesī tas ir paredzēts 10 eiro).

Līdz ar to cilvēki nav pārliecināti un nejūtas droši, ka jaunā atbalsta sistēma sniegs labākas iespējas iedzīvotājiem, jo kopumā pieaugs elektroenerģijas cenas un arī izmaksas ģimenē vai atsevišķi dzīvojošajam patērētājam var pieaugt.

Kā pozitīvu ieguvumu sociālā eksperte min to, ka atbalsts pienāksies visiem, kam tas paredzēts, bez nepieciešamības atbalstam īpaši pieteikties, un paredzēto atvieglojuma apmēru varēs iekrāt, ja kādu no mēnešiem maksāšanas summa būs mazāka par noteikto atlaidi, - neizmantotā atlaides summa pārcelsies uz nākamo mēnesi. Piemēram, ja daudzbērnu ģimene mēnesī patērēs elektroenerģiju mazāk un iztērētā atbalsta summa būs 7 eiro, atlikušos 3 eiro varēs saņemt nākamajā mēnesī, kad maksa par elektrību būs pārsniegusi 10 eiro. Tas nozīmē, ka daudzbērnu ģimenēs, kam atbalsts agrāk bija pārsniedzis 10 eiro, varētu būt jāmaksā vairāk.

Ja situācija ar atbalstu turpmāk pasliktinās finansiālo stāvokli iedzīvotājiem un ģimenēm, kuras ikdienā cīnās par cieņpilnas dzīves saglabāšanu, neskatoties uz nemitīgi pieaugošajām cenām par pakalpojumiem un citām ikmēneša izmaksām, Santa Survila aicina  būt aktīviem un ziņot par izmaiņām elektroenerģijas rēķinos pēc 1. septembra, kad būs stājusies spēkā jaunā atbalsta sistēma.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu