Itālijā protestēs pret prasību uzrādīt Covid-19 sertifikātu vilcienos

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FABIO CIMAGLIA/EPA/SCANPIX

Itālijā trešdien dzelzceļa stacijās plānoti protesti pret jauno prasību tālsatiksmes iekšzemes sabiedriskā transporta maršrutos uzrādīt apliecinājumu par vakcinēšanos pret Covid-19, šīs slimības pārslimošanu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Valdība solījusi nepieļaut sliežu nobloķēšanu un vardarbību protestu laikā.

Lai ierobežotu vīrusa izplatīšanos vasaras izskaņā, kad daudzi cilvēki atgriezušies no vasaras brīvdienām, tālsatiksmes sabiedriskā transporta maršrutos pasažieriem tagad jāuzrada "zaļās caurlaides", kas apliecina, ka persona saņēmusi vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu vairāk nekā pirms 15 dienām, ka persona pēdējo 48 stundu laikā veikusi Covid-19 testu un tā rezultāts bijis negatīvs vai arī ir pārslimojusi Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā.

Jaunie noteikumi, par kuriem tika paziņots pirms vairākām nedēļām, attiecas uz iekšzemes lidojumiem, dzelzceļa satiksmi starp reģioniem un jūras transporta līdzekļiem.

Izņēmums ir daži prāmju maršruti, piemēram, prāmji, kas apkalpo mazās salas, kam nav citas satiksmes ar iekšzemi.

Jaunie noteikumi neattieksies uz vietējo maršrutu autobusiem, tramvajiem un metro.

Vasarā prasība par "zaļo caurlaidi" tika ieviesta arī restorānu iekštelpu apmeklētājiem, sporta centru klientiem un koncertu un citu lielu pasākumu apmeklētājiem.

Itālijas iekšlietu ministre Lučiana Lamordžēze paziņojusi, ka pret protestētājiem, kas bloķēs dzelzceļa sliedes vai kļūs vardarbīgi, netiks izrādīta nekāda iecietība.

Pēdējā laikā vairāki protesti pret "zaļajām caurlaidēm" pārauguši vardarbībā, tostarp demonstrācijas Romā un Milānā. Protestos cietuši vairāki žurnālisti, bet ministri un ārsti saņēmuši draudus. Policija izmeklē šos incidentus.

Demonstrācijās piedalījušies labējo grupējumu ekstrēmisti, kā arī biedri no galēji kreiso organizācijām.

Lamordžēze uzsvēra, ka protestos netiks pieciestas nekādas nelegālas darbības.

Līdz šim Itālijā pret Covid-19 pilnībā vakcinēti aptuveni 70% iedzīvotāju, kas sasnieguši 12 gadu vecumu vai ir vecāki. Taču eksperti pauduši bažas, ka daudzi cilvēki vecumā no 50 līdz 69 gadiem nav vakcinējušies vai pieteikušies Covid-19 vakcīnai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu