FOTO ⟩ Vandaļi sabojājuši Brektes murāli; fonds vērsīsies policijā (49)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Vandaļi sabojājuši Kristiana Brektes murāli
Vandaļi sabojājuši Kristiana Brektes murāli Foto: Jānis Škapars / TVNET

Naktī uz 1. septembri sabojāts lielu rezonansi izraisījušais Kristiana Brektes murālis, kas izveidots uz 40. vidusskolas sienas. Fonds "Mākslai vajag telpu" saistībā ar nodarīto vērsīsies Valsts policijā.

Fonda vadītāja Katrīna Jaunupe sarunā ar TVNET izteikusi minējumu, ka visticamāk, murāli sabojāja kāds, kurš ierosināja zīmējumu novākt no ēkas sienas, jo tas neatbilst kādām viņa pieņemtām morāles normām.

"No mūsu puses noteikti neviens to nav darījis, bet visi ir šokēti.

Un domāju, ka datums arī izvēlēts apzināti.

Es, protams, tikai izdaru kaut kādus pieņēmumus. Tiešām nezinu. Tādēļ arī rakstu iesniegumu policijai," viņa saka.

Foto: TVNET

"Mēs novērtējam ielu mākslu un cilvēku mijiedarbi ar pilsētvidi, un nu arī murālis "Veltījums Džemmai Skulmei" ir sabiedrības roku skarts, kā redzams, it sevišķi vēršoties pret vienu no tēliem, kas attēlots murālī.

Diemžēl nesankcionētā darbība ir vērtējama kā huligānisms un tīša bojāšana, tādēļ nāksies vērsties policijā par nodarītajiem zaudējumiem. Noteikti šāda rīcība no pieaugušu cilvēku puses ir labāks vēstījums bērniem par "Latvijas sabiedrībā vispārpieņemtajām normām". Pat ja arī to varētu uzskatīt par radošu izpausmi, saka tomēr, ka mākslinieki ciena viens otru un uz otra darbiem netapina jaunus.

Izskatās, ka mūsu sabiedrībā demokrātija un brīvība tiek traktēta kā visatļautība,

domājot katram par savām tiesībām, taču ne par pienākumiem un atbildībām. Iespējams, naktī uz 1. septembri darbs tiešām ir kļuvis estētiski baudāmāks.

Ja vēl aizvien ir grūtības bērniem skaidrot murālī redzamo tēlu savdabību, abstrakto kailumu un īpatnējās formas, iesakām noklausīties šo brīnišķīgo sarunu "Ģimenes studijā".

Paldies, esam pamanījuši šos sarkanos iebildumus, taču mēs labprātāk vestu sarunas par to, kas jūs pamudina uz huligānismu un vai šādā veidā tik tiešām tiek sasniegts iecerētais," notikušo komentē Katrīna Jaunupe.

Jau ziņots, ka Akas ielā 10, Rīgā, augustā tapis sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei", kuru organizēja fonds "Mākslai vajag telpu".

Kā informēja fonda pārstāve Lāsma Goba, murāļa skici radījis latviešu mākslinieks Kristians Brekte, taču uz sienas šo skici pārnesa mākslinieki Miķelis Mūrnieks un "Kiwie".

Pēc Gobas paustā, Brekte, iedvesmojoties no Skulmes meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējās desmitgadēs, ir radījis mākslas darbu "Veltījums Džemmai Skulmei". Izmantojot Skulmes radītos meiteņu tēlus no gleznu sērijām "Atgriešanās" un "Modelis", Brekte turpina naivo estētiku un raugās uz "modeļiem" veidos, kas raksturīgi pašam māksliniekam.

Siena, kas atrodas Akas ielā 10, ir Rīgas 40.vidusskolas izglītības programmas īstenošanas vietai piederīga, un tā izvēlēta apzināti, akcentējot mākslas izpratnes veidošanu jau no mazām dienām, laikmetīgā veidā mudinot bērnus iepazīties ar vizuālās mākslas mantojumu un spēcīgām latviešu personībām, tādām kā Skulme un Brekte.

Fonds "Mākslai vajag telpu" jau iepriekš ir veidojis projektus, kurā tikuši akcentēti 20.gadsimta otrās puses vizuālās mākslas pārstāvji, taču viņu personības un daiļradi interpretēt vienmēr aicināti bijuši tieši mūsdienu mākslinieki. Sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" ir projekts, kurā tiek realizēts "tilts" starp divu paaudžu māksliniekiem, kuru mākslinieciskajā praksē ir naivisma stilā gleznoti vai zīmēti modeļi, uzsverot abu nepārprotami spēcīgo tēlu sistēmu radīšanas talantu.

Komentāri (49)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu