Bulgārija tuvojas pirmstermiņa vēlēšanām

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Bulgārijai, domājams, nāksies izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, jo jauno valdību pēc jūlijā notikušajām parlamenta vēlēšanām nav izdevies izveidot arī sociālistiem.

Sociālisti, kas vēlēšanās ieguva trešo vietu, nav spējuši izveidot vairākuma koalīciju, jo trīs jaundibinātās partijas, kas izaugušas no pagājušā gada protestiem, atteicās sadarboties ar bijušajiem komunistiem.

Trešdien sadarbību ar sociālistiem noraidīja dziedātāja un televīzijas zvaigznes Slavi Trifonova dibinātā populistiskā partija "Ir tāda tauta" (ITN), kura vēlēšanās ieguva visvairāk balsu.

Jaunas parlamenta vēlēšanas varētu notikt novembrī, kad paredzētas prezidenta vēlēšanas.

Sociālisti vēlēšanās izcīnīja 36 no 240 parlamenta deputātu vietām un cerēja gūt atbalstu no citām partijām, kas iekļuva parlamentā.

Par savu turpmāko rīcību sociālisti lems ceturtdien.

Prezidents Rumens Radevs valdības veidošanu sociālistiem uzticēja piektdien pēc tam, kad izgāzās ITN mēģinājums veidot mazākuma valdību un no kabineta veidošanas mandāta atteicās arī ilggadējā premjerministrs Boiko Borisova vadītā konservatīvā partija GERB.

11. jūlijā notikušajās vēlēšanās ITN ieguva 65 deputātu vietas, nedaudz apsteidzot GERB, kas izcīnīja 63 mandātus, taču nedz viena, nedz otra partija nespēja izveidot valdību bez citu partiju atbalsta.

Saskaņā ar konstitūciju prezidentam pēc trim neveiksmīgiem mēģinājumiem izveidot valdību ir jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Tās būs jau trešās vēlēšanas šajā gadā.

Taču eksperti prognozē, ka arī šajās vēlēšanās iznākums būs līdzīgs, kas vēl vairāk padziļinās politisko krīzi.

Tiek izteiktas arī prognozes, ka politiskā nestabilitāte ierobežos Bulgārijas spēju apkarot iespējamo jauno Covid-19 pandēmijas vilni, kā arī ierobežos valsts piekļuves iespējas Eiropas Savienības (ES) ekonomikas atlabšanas fonda līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu