Noraida PVO kritiku par Covid-19 papildu devu iepirkšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ES komisārs Tjerī Bretons
ES komisārs Tjerī Bretons Foto: Paula Čurkste/LETA

Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, kurš atbild par ES Covid-19 vakcīnu piegāžu saskaņošanu, noraidījis Pasaules Veselības organizācijas (PVO) kritiku, ka Covid-19 vakcīnu trešo devu iepirkšana eiropiešiem esot negodīga attiecībā pret nabadzīgākajām valstīm.

Bretons norādījis, ka papildu devām Eiropā nepieciešamas aptuveni 300 miljoni līdz 350 miljoni devu, kas atbilst daudzumam, ko mēneša laikā iespējams saražot Eiropā.

"Es saprotu vēstījumu, bet skaitļi nesakrīt, tajā ziņā, ka, saliekot Eiropu un Savienotās Valstis kopā, mēs saražosim 500 līdz 600 miljonus devu katru mēnesi," uzsvēris Bretons.

Viņš piebildis, ka jebkurā gadījumā papildu devas nebūtu jāievada agrāk kā sešus mēnešus pēc tam, kad pabeigta vakcinācija pret Covid-19. Viņš arī norādīja, ka uz nabadzīgākajām valstīm ir nosūtīti simtiem miljoniem devu, galvenokārt uz Āfriku.

ES vēl nav rekomendējusi trešo vakcīnas devu, bet Bretons izteicies, ka, viņaprāt, tā kļūs par ierastu praksi. Piemēram, Francija jau ir sākusi šādu kampaņu.

Lai būtu iespējams nodrošināt vienlīdzīgāku vakcīnu sadali starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm, PVO pagājušajā mēnesī aicināja vismaz līdz septembra beigām noteikt moratoriju Covid-19 vakcīnu papildu devām cilvēkiem, kas jau ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19.

PVO ārkārtas situāciju programmu direktors Maiks Raiens 18.augustā izteicās, ka valstis izdala "glābšanas vestes cilvēkiem, kuriem jau ir glābšanas vestes, kamēr citi cilvēki tiek atstāti noslīkt".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu