Baidens uzņēmis Zelenski Baltajā namā (13)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens trešdien Baltajā namā uzņēma Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Baidens viņam apliecināja Vašingtonas atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai un eiroatlantiskajiem centieniem.

"Savienotās Valstis turpina stingri atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību Krievijas agresijas apstākļos un Ukrainas eiroatlantiskos centienus," kopīgā preses brīfingā ar Zelenski sacīja Baidens.

Pirms abu prezidentu tikšanās Baidena administrācija paziņoja, ka ASV piešķirs Ukrainai jaunu militāro palīdzību līdz 60 miljonu dolāru vērtībā, norādot, ka tā nepieciešama, jo pie Ukrainas robežām būtiski pieaugušas Krievijas militārās aktivitātes, kā arī tiek pārkāpta vienošanās par pamieru Donbasā. Plānotās palīdzības ietvaros paredzēts arī Ukrainai piegādāt prettanku raķetes "Javelin". Līdz ar to Vašingtona šogad būs piešķīrusi militārajai palīdzībai Kijevai kopumā vairāk nekā 400 miljonus dolāru.

Zelenskis pateicās par šo palīdzību.

"Karš Donbasā turpinās jau astoto gadu, un mēs esam zaudējuši 15 000 cilvēku," sacīja Zelenskis.

Tomēr Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki trešdien konkrēti neatbildēja uz jautājumu, vai Baidens būtu gatavs atbalstīt Ukrainas uzņemšanu NATO. Viņa norādīja, ka ASV vienas pašas nevar pieņemt lēmumu par to un uzsvēra, ka ASV atbalsta Ukrainas centienus reformēt aizsardzības sektoru un veikt citus pasākumus, kas nepieciešami, lai valsts varētu sākt ceļu uz dalību Ziemeļatlantijas aliansē.

ASV "turpina aicināt nodrošināt, lai NATO durvis paliek atvērtas visiem, kas vēlas iestāties", žurnālistiem sacīja Psaki.

"Ir pasākumi, kas Ukrainai jāveic. Viņi ļoti labi zina, kādi tie ir," norādīja Psaki.

Abi prezidenti tikšanās laikā arī apsprieda Ukrainas bažas par Vašingtonas lēmumu atteikties no sankcijām gāzesvada "Nord Stream 2" projekta dalībniekiem. Kijeva ir satraukta, ka šo gāzesvadu, kas pa Baltijas jūras gultni savienos Krieviju un Vāciju, Maskava varētu izmantot kā ģeopolitisko ieroci pret Ukrainu, caur kuru tagad iet liela daļa Krievijas gāzes eksporta uz Eiropu. Pēc Baidena un Zelenska tikšanās izplatītajā paziņojumā teikts, ka ASV rīkosies, lai nodrošinātu gāzes piegādi Ukrainai.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu