Kā Ķīna Covid-19 pandēmiju sākumā mēģināja "paslaucīt zem paklāja" (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Vienā elpā"
"Vienā elpā" Foto: HBO

ASV izklaides milzis HBO piedāvā šokējošu ieskatu koronavīrusa Covid-19 pandēmijas sākumā jaunā dokumentālajā filmā "Vienā elpā" (In The Same Breath).

Dokumentālā filma, kas jau no augusta pieejama "LMT Viedtelevīzijā", pirmizrādi piedzīvoja šā gada Sandensas filmu festivālā. Filma vēsta par Covid-19 pandēmijas pirmajām dienām un apkārt valdošo skepsi, ka tā var būt ar nopietnām sekām. 

Ar šokējošu kadru un interviju palīdzību filma atspoguļo apjukumu, kāds valdīja Covid-19 izraisītās pandēmijas sākumā Ķīnas pilsētā Uhaņā, kā arī seko notikumu attīstībai laikā, kad vīruss sāka izplatīties ASV. Filmas autore, godalgotā režisore Naņfu Vana (Nanfu Wang) filmas gaitā pēta arī varas iestāžu veidotās kampaņas vīrusa izplatības ierobežošanai, vienlaikus radot arī maldinošu informāciju saturošas ziņas.

"Vienā elpā"
"Vienā elpā" Foto: HBO

Filmas veidotāja no ASV devās uz savu dzimto pilsētu Ķīnā apmēram 200 kilometru attālumā no Uhaņas, kur kopā ar tuviniekiem nosvinēja ķīniešu Jauno gadu. Pēc atgriešanās ASV Vana saņēma pirmās satraucošās ziņas par strauju jauna, bīstama koronavīrusa izplatību Ķīnas reģionā, kuru tikko bija apciemojusi. Sekojot tuvinieku un draugu sociālajiem tīkliem, režisore saprata, ka reģionā valda panika, un noalgoja Uhaņas vietējos videooperatorus, lai viņi dokumentētu pirmās jaunā un neizpētītā vīrusa izplatības dienas un tā ietekmi uz iedzīvotājiem.

Vana regulāri saņēma arī satriecošus un izmisuma pilnus audioierakstus no ģimenes locekļiem Ķīnā, kuri vīrusa ietekmē bija zaudējuši tuviniekus.

Šie ieraksti tika arhivēti un vēlāk izmantoti dokumentālās filmas tapšanā. Notikumu attīstības gaitā režisore regulāri uzturēja kontaktu ar atsevišķām ģimenēm Uhaņā, sekojot līdzi to ikdienai un pētot, kā tās cenšas sadzīvot ar realitāti, kurā vīruss strauji pārņēmis pilsētu, vienlaikus pilnībā sagraujot veselības aprūpes sistēmu. Jau tobrīd Vana nojauta, ka šie izaicinājumi tuvākajā laikā sagaidāmi arī ASV.

Ar emocionālu tieši iesaistīto personu – medicīnas personāla, pacientu un sērojošu ģimeņu locekļu – intervijām un satriecošiem kadriem gan no Uhaņas Ķīnā, gan no ASV, "Vienā elpā" ir spilgta ilustrācija postošajām sekām, ko izraisīja varas iestāžu kļūdas infekcijas ierobežošanā un mūsdienās plaši izplatītā dezinformācija sociālo mediju telpā. Vienlaikus tā izceļ to cilvēku spēku un noturību, kuri riskēja ar visu, lai tomēr runātu patiesību. 

Filmas "Vienā elpā" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu