Policija aicina vecākus atgādināt bērniem drošu uzvedību uz ceļa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Sākoties jaunajam mācību gadam, Valsts policija (VP) aicina vecākus pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus, īpaši par drošību uz ceļa un sabiedriskajā transportā.

Valsts policija aicina vecākus rūpīgi izplānot drošu maršrutu, kas mērojams no mājām līdz skolai un atpakaļ. Lai bērns vieglāk atcerētos maršrutu, ir ieteicams to sadalīt vairākos posmos un izcelt svarīgākās detaļas un objektus, kas bērnam var palīdzēt atcerēties maršrutu.

Katrā maršruta posmā vajadzētu identificēt galvenos drošības riskus, piemēram, jāievēro pareiza gājēju pārejas šķērsošana, ietves drošā un nedrošā puse, bīstamākie ceļu posmi, apmaldīšanās, pamestas ēkas. Vienlaikus vecākiem ir jāpastāsta bērniem, kā rīkoties un izvairīties no drošības riskiem, kāpēc tie ir bīstami, kur un kā meklēt palīdzību, ja tāda nepieciešama.

Policija atgādina, ka iela ir jāšķērso pa gājēju pāreju vai pie zaļā gājēju luksofora gaismas signāla. Lai redzētu un dzirdētu, kas notiek apkārt, maršruta veikšanas laikā nevajadzētu lietot mobilo tālruni.

Tumšākā laikā obligāti ir jālieto gaismu atstarojošs apģērbs vai veste. Gadījumā, ja bērns brauc ar velosipēdu, tad jāatceras, ka galvā obligāti ir jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei, velosipēdam ir jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem un bremzēm jābūt darba kārtībā.

Vilciena sliedes ir jāšķērso tikai tam paredzētās vietās. Vienmēr pirms sliežu šķērsošanas ir jāapstājas un jāpārliecinās, vai nebrauc vilciens. Turklāt sliedes jāšķērso ejot, nevis skrienot, lai neaizķertos kājas un nenokristu.

Vecākiem vienmēr vajadzētu pārliecināties, ka bērnam ir iegādāta derīga sabiedriskā transporta biļete vai līdzi paņemts pietiekami daudz naudas, lai to iegādātos. Tāpat bērnam ir labi jāatpazīst savas sabiedriskā transporta pieturas - kurā jāiekāpj un kurā jāizkāpj. Šajā gadījumā noderēs apkārtējās vides objekti un citi orientieri.

Ja bērns nokavē izkāpšanu un pabrauc garām vajadzīgajai pieturai, viņam nekavējoties ir jāvēršas pie transportlīdzekļa vadītāja un jālūdz palīdzība.

Ja bērns ir apmaldījies, viņam ir jāzvana vecākiem. Šādos gadījumos noderēs iepriekš sagatavota un bērnam zināmā vietā somā noglabāta vecāku vizītkarte, kurā norādīts vecāku vārds, telefona numurs un skola, kurā bērns mācās. Ja bērnam nav personīgais mobilais telefons, tad bērnam būtu jādodas uz tuvāko drošo vietu un jāvēršas pie uzticama pieaugušā, piemēram, policista, cilvēka ar citu bērnu, veikala, pasta vai skolas darbiniekiem.

Gadījumā, ja pilnībā svešs cilvēks uzrunā bērnu, uzmācas, seko, piedāvā kaut kur doties kopā, piedāvā mantas vai gardumus, bērnam ir jāizvairās no sarunas un jādodas uz drošu vietu, piemēram, veikalu vai skolu, kur ir citi cilvēki. Bērnam par radušos situāciju noteikti jāizstāsta arī vecākiem.

Ja svešinieks norāda, ka pazīst bērna vecākus un aicina doties līdzi, tad noderēs ģimenē izdomāta parole, kuru zina tikai vecāki un bērns. Būtiski, lai šo paroli patiešām zinātu tikai vecāki un bērns. Tāpat šādā situācijā bērnam noteikti vajadzētu zvanīt vecākiem, lai pārliecinātos par drošību.

Ja bērnam kāds dara pāri, viņam ir jāpievērš apkārtējo uzmanība, skaļi kliedzot, pretojoties un saucot palīgā.

Vienlaikus arī vecākiem atgādinām par atbildību un drošu bērnu pārvadāšanu transportlīdzekļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu