Video ⟩ Baltkrievu robežsargi ar vairogiem stumj nelegālos migrantus Lietuvas virzienā (27)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievu robežsargi. Ilustratīvs attēls
Baltkrievu robežsargi. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT) ceturtdien publiskojis jaunu videoierakstu, kurā fiksēts, kā Baltkrievijas robežsargi ar uzkliedzieniem un fizisku spēku, izmantojot nemieru apspiešanai paredzētus metāla vairogus, dzen nelegālos migrantus Lietuvas virzienā.

Ierakstā redzams, kā baltkrievu robežsargi ar suņiem gaišā dienas laikā izkāpj no automašīnas un dodas pie 13 migrantu grupas, kas apmetusies pļavā, aplenc viņus un stumj uz Lietuvas pusi, ar vairogiem nogriežot atpakaļceļu un baltkrieviski un angliski kliedzot: "Uz priekšu! Ej, ej ej!"

No Baltkrievijas puses notiekošais tiek filmēts, vienlaikus redzama arī lietuviešu robežsargu grupiņa, kas notiekošo vēro no savas robežas puses. Migrantu vidū ir arī mazi bērni.

Kā preses konferencē pastāstījis VSAT vadītājs Rustams Ļubajevs, ierakstā redzami migranti, kas robežas Baltkrievijas pusē pavadījuši gandrīz nedēļu, nakšņojot uz zemes. Lietuvas robežsargi viņiem iespēju robežās piegādājuši ūdeni un pārtiku, savukārt baltkrievu robežsargi iepriekš pieveduši malku.

Pēc lietuviešu robežsargu teiktā, migranti, kas vairākas diennaktis pavadījuši starp divām valstīm, atteikušies iet uz Lietuvu, lai gan tāda iespēja viņiem piedāvāta, un izteikuši vēlēšanos atgriezties Baltkrievijā un doties mājās.

Kā spriedis Ļubajevs, šie cilvēki acīmredzot sapratuši, ka viņiem neizdosies caur Lietuvu viegli nokļūt Rietumeiropā.

Robežsardzes preses pārstāvis Roks Pukinsks ziņu aģentūru BNS informējis, ka videoieraksts veikts pirms vairākām dienām un pašlaik migrantu grupa atgriezusies Baltkrievijas teritorijā, Lietuvas robežsargiem nelietojot nedz fizisku spēku, nedz palīglīdzekļus.

Videoieraksts nesniedz atbildi, kā situācija atrisinājusies, un arī VSAT pārstāvis norādījis, ka sīkāku informāciju izpaust nevar, bet saskaņā ar neoficiālām ziņām tādos gadījumos viena no Lietuvas robežsargu izmantotajām metodēm ir migrantu pārvešana uz citām robežas vietām, liekot viņiem doties atpakaļ uz Baltkrieviju.

Krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva šovasar izsludināja ārkārtējo situāciju un kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ. Kā tobrīd norādīja ministre, migrantiem tiks ieteikts izmantot likumīgus robežas šķērsošanas vai patvēruma pieprasīšanas veidus, novirzot viņus uz tuvāko robežkontroles punktu.

VSAT teju ik dienas ziņo, ka kaimiņvalsts pusē novērotas lielākas vai mazākas migrantu grupiņas, kas nemēģina tuvoties robežai vai šķērsot to. Pēc Ļubajeva teiktā, pašlaik no Lietuvas puses redzamas divas šādas grupas.

Nereti arī tiek ziņots, ka Lietuvas robežsargiem nācies likt doties atpakaļ cilvēkiem, kuri jau atkārtoti centušies šķērsot robežu neatļautā vietā.

Bilotaite iepriekš sacījusi, ka Baltkrievijā ierīkots īpašs filmēšanas laukums, kas paredzēts viltus sižetu uzņemšanai par incidentiem, kuri it kā notikuši pie Lietuvas robežas, lai vēlāk varētu gan maldināt starptautiskās organizācijas, gan izplatīt dezinformāciju.

Pirms divām nedēļām VSAT publiskoja videoierakstu ar komentāriem, kurā redzams, kā četri baltkrievu robežsargu sagatavoti migranti provokatori ienāk Lietuvas teritorijā un lūkojas apkārt pēc Lietuvas robežsargiem, vēlāk atgriežas Baltkrievijas pusē, kur tiek filmēti un emocionāli stāsta, "kā viņus situši un savainojuši Lietuvas robežsargi".

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu