Ogres 1.vidusskolai laicīgi nepiegādā siekalu testu stobriņus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

"Centrālās laboratorijas" laikus nepiegādātu siekalu testu konteineru dēļ Ogres 1.vidusskolas skolēni nevar nodot Covid-19 testus, pastāstīja Ogres 1.vidusskolas direktora pienākumu izpildītāja Nora Heinrihsone. Skola cer, ka situācija tiks atrisināta līdz šīs dienas vakaram, vai vismaz rīt no rīta.

Ogres 1.vidusskolas direktora pienākumu izpildītāja Nora Heinrihsone sacīja, ka pirmajā testēšanas reizē viss izdevies bez aizķeršanās, taču ne vakar, ne šorīt agri no rīta skolai nav piegādāti stobriņi, lai skolēni šodien līdz plkst.9.50, kas bija noteiktais laiks, kad laboratorija savāks stobriņus, varētu nodot siekalu testus.

"Es vakar līdz plkst.21.58 skolā gaidīju, kad laboratorija atvedīs siekalu testu konteinerus, taču tas nenotika un arī informāciju par to, kad tie tiks piegādāti, nesaņēmu. Pat ja tie būtu atvesti šorīt no rīta, mēs būtu varējuši nodot testus līdz noteiktajam laikam. Līdz pat šim brīdim mums konteineri nav atvesti un neesam saņēmuši arī informāciju, kad tos varētu piegādāt," atzina direktora pienākumu izpildītāja.

Viņa sacīja, ka skolas darbinieki arī paši aizbrauktu pēc konteineriem, ja vien viņiem kāds to pasacītu. "Lai skola varētu plānot savu darbu, mums ir svarīgi zināt divus laikus, proti, kad laboratorija atvedīs un kad savāks konteinerus," uzsvēra Heinrihsone.

Pagaidām viņa cer, ka konteinerus vēl piegādās šodien vai rīt agri no rīta un skolēni testus varēs nodot, un brīvdienās saņemt analīžu rezultātus. Ja tā nenotiks, tad nāksies meklēt citus risinājumus.

Skolas vadītāja atzina, ka pašlaik visa uzmanība ir veltīta epidemioloģisko prasību ievērošanai, saziņai ar vecākiem, kuri skolai zvana, raksta un draud ar tiesvedībām. "Praktiski pedagoģiskais darbs ir nolikts malā, jo skolā jau nav papildu darbinieku, kuri risinātu tikai šos jautājumus. Galā ir jātiek esošajiem skolotājiem un darbiniekiem," atzina Heinrihsone.

"Centrālajā laboratorijā" skaidroja, ka siekalu testa paraugu savākšanas konteineru piegādes izglītības iestādei tiks veiktas 3.septembrī un visiem skolēniem tiks nodrošināta iespēja savlaicīgi nodot siekalu paraugus analīžu veikšanai. "Centrālā laboratorija" plāno nodrošināt loģistiku ar īpašiem maršrutiem uz izglītības iestādēm visā Latvijā.

Tāpat laboratorijā norādīja, ka šajās dienās tiek veiktas izmaiņas iepriekš apstiprinātajā izglītības iestāžu sarakstā, kurām pakalpojumu sniegs "Centrālā laboratorija". Vienlaikus piegādes operativitāti pirmajās septembra dienās neplānoti esot ietekmējis tas, ka paraugus siekalu testa veikšanai daudzi skolēni vasaras beigās nodeva arī ārpus savām izglītības izglītības iestādēm, uz privātas iniciatīvas pamata.

""Centrālā laboratorija" šobrīd strādā īpaši intensīvā režīmā un aicina ar sapratni izturēties un sadarboties situācijās, ja ir gadījusies kāda aizkavēšanās," atzīmēja laboratorijas pārstāve Līga Ribkinska, izsakot pateicību visiem izglītības iestāžu vadītājiem, pedagogiem un iesaistītajām personām par sadarbību un savstarpēju sapratni.

Kā vēstīts, neapmierinātību par skolēnu siekalu skrīninga organizēšanas kārtību laboratorijās ir paudušas vairākas izglītības iestādes. Veselības ministrija ar laboratorijām jau ir pārrunājusi to, kas būtu jāpilnveido un kā būtu risināmi jautājumi, lai šādas situācijas vairāk neatkārtotos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu