Jaunzēlandē nošauts ekstrēmists, kurš lielveikalā uzbruka garāmgājējiem

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunzēlandes policija. Ilustratīvs attēls
Jaunzēlandes policija. Ilustratīvs attēls Foto: MICK TSIKAS / EPA

Jaunzēlandē policija vienā no Oklendas lielveikaliem nošāvusi "vardarbīgu ekstrēmistu", kas pirms tam bija sadūris vairākus cilvēkus, piektdien ziņo varasiestādes.

Ātrās palīdzības dienests ziņo, ka ievainoti vismaz seši cilvēki, no kuriem trīs atrodas kritiskā stāvoklī, viens guvis smagus ievainojumus, bet vēl divi pacienti - vidēji smagus.

Uzbrucējs bija Jaunzēlandē desmit gadus dzīvojošs Šrilankas pilsonis, kas iedvesmojies no teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" ideoloģijas un atradies "pastāvīgā uzraudzībā", preses konferencē pavēstīja premjerministre Džasinda Ārderna.

Premjere norādīja, ka notikušais uzskatāms par teroraktu un ka tā īstenotājs policijas "interesi" piesaistījis jau piecus gadus, tomēr līdz šim vīrietis nav pastrādājis kādu noziegumu, par kuru to varētu aizturēt.

Uzbrucējs ticis likvidēts jau 60 sekundes pēc uzbrukuma sākuma, piebilda Ārderna.

Policija, kas izsekoja uzbrucēju, uzskatīja, ka lielveikalā "New Lynn" viņš iegājis, lai iepirktos, taču pēkšņi vīrietis izvilcis lielu nazi un uzbrucis tuvumā esošajiem cilvēkiem.

"Mēs darījām pilnīgi visu iespējamo, lai viņu novērotu, un fakts, ka spējām tik ātri iejaukties (..), apliecina, cik rūpīgi mēs viņu uzmanījām," preses konferencē uzsvēra policijas komisārs Endrū Kosters.

Kosters piebilda, ka uzbrucējs rīkojies viens pats un ka nekāda apdraudējuma sabiedrībai vairs nav.

Uz jautājumu, vai piektdienas terorakts nav atriebība par balto pārākuma sludinātāja uzbrukumu divām Kraistčērčas mošejām 2019.gadā, kad tika noslepkavots 51 cilvēks, Ārderna atbildēja, ka šobrīd tas nav zināms, taču uzsvēra, ka par noziegumu atbildīgs ir vienīgi attiecīgais cilvēks, nevis reliģija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu