Avoti: jauno Afganistānas valdību vadīs "Taliban" līdzdibinātājs (2)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Mulla Abdulgani Baradars
Mulla Abdulgani Baradars Foto: KARIM JAAFAR/AFP/Scanpix

Drīzumā tiks oficiāli paziņots, ka radikālās islāmistu kustības "Taliban" līdzdibinātājs mulla Abdulgani Baradars vadīs jauno Afganistānas valdību, piektdien pavēstījuši avoti islāmistu kustībā.

Augstus amatus valdībā līdzās talibu Dohas biroja līdzšinējam vadītājam Baradaram ieņems arī cita "Taliban" līdzdibinātāja mullas Omara dēls mulla Mohammads Jakubs un Šers Mohammads Abass Stanekzai.

"Visi augstākie līderi ieradušies Kabulā, kur noris sagatavošanās beigu fāzes, lai izziņotu jauno valdību," ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja talibu amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Talibu augstākais reliģiskais līderis Hibatulla Ahundzada koncentrēsies uz reliģiskajiem jautājumiem un pārvaldību islāma ievaros, sacīja cits talibu avots.

Paralēli šīm norisēm Pandžšīras provincē, kas ir vienīgā talibiem nepakļautā Afganistānas province, turpinās kaujas starp talibiem un pretošanās kustības cīnītājiem, bet jaunajam režīmam jāsāk darboties apstākļos, kad samilzuši tautsaimniecības sabrukuma draudi.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi jūlijā un augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu