Portāls: Lietuvas migrantu nometnē izveidojusies "kastu" hierarhija

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Migrantu nometne Rūdninkos, Lietuvā. 4.augusts, 2021
Migrantu nometne Rūdninkos, Lietuvā. 4.augusts, 2021 Foto: MINDAUGAS KULBIS

Migrantu nometnē Lietuvas Rūdninku poligonā, kur teltīs izmitināti vairāki simti vīriešu, veidojas "kastu sistēma", norisinās seksuālā izmantošana, vājāki migranti dažkārt tiek piespiesti nodarboties ar prostitūciju, vēsta portāls "15min.lt", balstoties uz saviem avotiem un Sarkanā Krusta informāciju.

"Kastas" nometnē veidojas pēc tautības, rases un valstiskās piederības principiem - pie augstākās "kastas" pieder arābi un kurdi, pie zemākas - migranti no Āfrikas valstīm, Afganistānas un Sīrijas, bet par viszemāko "kastu" gan Rūdninkos, gan citās nometnēs kļūst izceļotāji no Šrilankas, Indijas un citām šā reģiona valstīm.

Faktori, kas nosaka hierarhiju, ir arī nauda un fiziskais spēks. Vājākajiem nometņu iemītniekiem tiek pieprasīts maksāt par dušas izmantošanu, starp kastām sadalītas arī tualetes.

Avoti portālam apstiprinājuši, ka Rūdninku nometnē pastāv seksuālā izmantošana un prostitūcija, to apliecinājuši arī divi šai nometnē dzīvojoši migranti.

Nometnes iemītnieki arī apgalvo, ka no dažiem apsargiem var iegādāties cigaretes un alkoholu.

Kā notikušo komentējusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite, tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki izmeklē šo informāciju, bet migranti par vardarbību vai citiem pārkāpumiem var ziņot atbildīgajām amatpersonām.

"Mūsu darbinieki novērtē un izmeklē visus šos un citus gadījumus. Kad nometnes apmeklē Migrācijas departamenta mobilās komandas, tās arī informē migrantus, ka viņi var ziņot par konkrētiem gadījumiem, vardarbību vai citām lietām gan šīm komandām, gan tiesībsargāšanas iestāžu amatpersonām," viņa piektdien sacījusi žurnālistiem.

"Es pašlaik nevaru vērtēt konkrētus gadījumus, bet ļoti ceru, ka drīzumā, ja šādi gadījumi ir, tiks sākta izmeklēšana un, ja atklāsies noziedzīga darbība, par to būs jāatbild," piebildusi ministre.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu