Pujāts cer, ka līdz ar aukstāku laiku nelegālās migrācijas plūsma apsīks (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts  vizītes laikā Silenes robežpunktā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts vizītes laikā Silenes robežpunktā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tuvojoties aukstākajiem gadalaikiem, nelegālās imigrācijas spiedienam parasti ir tendence samazināties, tomēr patlaban situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas joprojām saglabājas saspringta un vērojama arī nelegālo sagaidītāju jeb cilvēku kontrabandistu aktivitāte, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts. Nelegālo grupu atgriešanai Baltkrievijā, pēc viņa domām, ir zināmi panākumi.

Pujāts šonedēļ Lietuvā piedalās Baltijas valstu tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu sanāksmē saistībā ar situāciju uz ES ārējās robežas.

Patlaban situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas joprojām saglabājas saspringta, lai gan tradicionāli rudens un ziemas mēnešu tuvošanās nelegālo imigrāciju ir samazinājusi. "Mums situācija patlaban ir līdzīga kā uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas. Klasiski aukstums nelegālo imigrācijas spiedienu ir samazinājis, tomēr kāda būs turpmākā situācija, to rādīs laiks," sacīja Pujāts.

Latvijas robežsardze katru dienu informē sabiedrību par konkrētu personu skaitu, kurām liegts šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu. Pujāts apliecināja, ka robežsardze vairākas nelegālo imigrantu grupas atkārtoti atgriezušas Baltkrievijā. "Patlaban nepieaug šie skaitļi, un kopumā mūsu taktikai ir zināmi panākumi, jo ar savu signālu esam norādījuši, ka nebūs viegls nelegālais bizness iepludināt nelegālos imigrantus," norādīja Pujāts.

Viņš apliecināja, ka Latvijas pusē konstatēta arī nelegālās imigrācijas darboņu aktivitāte. "Patlaban mums divi Igaunijas valstspiederīgie ir apcietinājumā, tāpat konstatēti divi Irākas pilsoņi ar Zviedrijas uzturēšanās atļaujām, kas bija atbraukuši uz Latviju. Veicot profilaktiskos pasākumus, viņiem neizdevās sagaidīt un aizvest nelegālos imigrantus, tāpēc nebija pamata šīs personas aizturēt. Katrā ziņā tiek novēroti nelegālo imigrantu sagaidītāji, taču situāciju uzraugām," uzsvēra Pujāts.

Lietuvā šonedēļ publicētajos videomateriālos redzams, kā ar masu nekārtību novēršanai nodrošinātu ekipējumu Baltkrievijas iestāžu darbinieki ar spēku mēģina panākt imigrantu iekļūšanu Lietuvā. Pujāts norādīja, ka arī Latvijas pusē novērots, ka Baltkrievijas iestāžu darbinieki imigrantus pieved pie robežas, taču klaji izmantota vardarbība nav konstatēta.

Baltijas likumsargi šonedēļ Lietuvā notiekošajā sanāksmē izskata jautājumu par pārrobežu sadarbības līgumu noslēgšanas perspektīvām ātrās reaģēšanas nodrošināšanai un situācijas pārvaldībai ārkārtas situācijās.

Skaidrojot minēto, Pujāts norādīja, ka iniciēs grozījumus normatīvajos aktos, lai robežsardzes priekšniekam paredzētu pilnvaras parakstīt vienošanos ar Latvijas kaimiņvalstu iestādēm par ātrāku operacionālo sadarbību. Tas nozīmē, ka, izceļoties krīzes situācijai, kādai no kaimiņvalstīm,varēs ātrāk un vienkāršāk nosūtīt likumsargus palīgā.

Jau ziņots, ka valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Valdības koalīcijas pārstāvji norādījuši, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu