Pakistānā aktivizējas islāmistu kaujinieki (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pakistānā pēdējo nedēļu laikā uzbrukumus drošības spēkiem aktivizējuši islāmistu kaujinieki, vairojot bažas, ka talibu nākšana pie varas Afganistānā var iedrošināt līdzīgus grupējumus robežas otrā pusē.

Pakistānas grupējums "Tehreek-e-Taliban Pakistan" (TTP) atšķiras no Afganistānas talibiem ar organizatorisko struktūru, bet abi grupējumi atzīst vienu un to pašu sunnītu islāma konservatīvo interpretāciju.

TTP ir jumtorganizācija vairākiem desmitiem islāmistu kaujinieku grupējumu, kas darbojas Pakistānā un kas 20 gadu laikā nogalinājuši 70 000 cilvēku.

TTP augustā Pakistānā veicis 32 uzbrukumus karavīriem un policistiem, liecina aplēses par uzbrukumiem ar šaujamieroču un spridzekļu izmantošanu, par kuriem atbildību uzņēmies TTP.

Kopš 2014.gada vairāku ofensīvu rezultātā Pakistānas armija atspiedusi TTP no atbalsta reģiona pierobežā uz Afganistānu.

"Ir skaidras zīmes, ka viņi pārgrupējas un vairo savas spējas īstenot uzbrukumus," norādīja analītiķis Fida Hans.

Pakistāna uz robežas ar Afganistānu 2500 kilometru garumā uzslējusi žogu, šādi cenšoties ierobežot kaujinieku pārvietošanos pāri robežai. Tā arī izvietojusi karavīrus, lai novērstu uzbrukumus.

"Mēs esam gatavi jebkurai situācijai," pagājušajā nedēļā sacīja Pakistānas armijas pārstāvis sakariem ar presi ģenerālis Iftikars Babars, izsakoties par negatīvajām sekām, kas iespējamas pēc talibu nonākšanas pie varas Afganistānā.

TTP varētu būt iedrošinājuši talibu panākumi Afganistānā, un Pakistānai ir jāgatavojas jauniem uzbrukumiem, brīdināja Hans.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi jūlijā un augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu