Krievijas aizsardzības ministra iespaidīgā sabiedrisko attiecību "armija" (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu kopš stāšanās amatā ir palielinājis ministrijas preses dienesta darbinieku skaitu līdz aptuveni simts cilvēkiem - starp viņu uzdevumiem ir arī pieprasīt medijiem atspēkot ministrijai nevēlamas ziņas, secināts pētnieciskās žurnālistikas izdevuma “Agenstvo” jaunākajā pētījumā.

“Agenstvo” ir izdevums, ko izveidojuši iepriekš Krievijas varas iestāžu par “nevēlamu” pasludinātā izmeklējošās žurnālistikas izdevuma “Projekt” žurnālisti.

Kā “Agenstvo” norādījuši vairāki avoti, kopš Šoigu stāšanās aizsardzības ministra amatā 2012.gadā ministrijas preses dienesta darbinieku skaits strauji palielinājies - no dažiem desmitiem līdz aptuveni simtam cilvēku. Uz iepriekšējā Aizsardzības ministrijas preses dienesta bāzes tika izveidots Informācijas un masu komunikācijas departaments.

Jaunais preses dienests strādā visu diennakti.

Kā uzsver avoti, viens no jaunā departamenta galvenajiem uzdevumiem esot reaģēt uz ministrijai veltītu kritiku vai nevēlamu informāciju.

Iepriekšējā aizsardzības ministra Anatolija Serdjukova laikā mediji varēja bez ierobežojumiem publicēt ministriju kritizējošus materiālus un nekādas atbildes reakcijas no ministrijas nebija.

Savukārt Šoigu laikā pēc kritiska materiāla iznākšanas ministrijas mediju dienests vai pat armijas ģenerāļi zvana attiecīgā medija īpašniekam un pieprasa atspēkot vai izņemt nevēlamo informāciju.

Savukārt gadījumā, ja ministrijai netīkamu informāciju publiskojis kāds reģionālais medijs, departamenta darbinieki apzvana citus reģionālos medijus un pieprasa, lai tie nepublicē neko līdzīgu. Visu Šoigu vietnieki kabinetos ministrijā ir izvietoti ekrāni, kuros viņi seko līdzi mediju vēstītajam par Aizsardzības ministriju.

Mediju departamenta uzdevums arī esot uzlabot Šoigu tēlu. Reizēm šīs aktivitātes jau līdzinoties personības kulta veidošanai. Aizsardzības ministrijas Informācijas un masu komunikācijas departaments arī pats nodarbojoties ar pozitīvu materiālu veidošanu. Šie materiāli pēc tam tiek izplatīti medijos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu