Kur mūsdienu arhitektūra satiek vienu no vecākajām zināmajām reliģijām

FOTO: Instagram/OMA New York

Arhitektūras birojs "OMA" ir pabeidzis unikālu un mūsdienīgu ebreju tempļa piebūvi Losandželosas Vilsīras bulvārī.

"OMA" Ņujorkas komanda, kuru vadīja Šohejs Šigamatsu, projektēja paviljonu kā līdzinieci 1929. gada Bizantijas atmodas templim, kurā atrodas lielākā Losandželosas ebreju draudze.

5109 kvadrātmetru plašā konstrukcija ir pārklāta ar 1230 sešstūrainiem paneļiem, no kuriem dažiem ir taisnstūrveida stikla atveres, kas ir izvietotas tā, lai veidotu rakstu pāri tās slīpajām fasādēm.

Izgatavotas no stikla šķiedru dzelzsbetona, sešstūrainās flīzes sasaucas ar ģeometriju, kas saskatāma sākotnējās tempļa ēkas kupolā.

Jaunā paplašinājuma neregulārā trapecveida forma liecas uz rietumiem, prom no tās vecākā kaimiņa. Tajā ir vairākas daudzfunkcionālas telpas kopienai, tostarp sanāksmju un banketu telpas, kā arī noliktavas.

"Mēs izveidojām telpu plejādi, kas atšķiras pēc formas, mēroga un auras," sacīja Šigamatsu, kurš iekārtoja paviljona interjeru.

FOTO: Instagram/ArchDaily

Augstie velvētie griesti, ko veido milzīgas koka sekcijas, nodrošina pasākumu telpu bez kolonnām. Ēkas augšpusē atrodas trapecveida “tukšums”, kas šķiebj ēku.

Augšstāva kapela atveras uz āra terasi ar zaļām sienām, atdarinot blakus esošo zaļo vara kupolu. Stikla okulārs grīdā paver skatu uz pasākumu telpu zemāk, savukārt apļveida izgriezums griestos nodrošina ieskatu augšējā telpā.

FOTO: Instagram/ArchDaily

Ēkas augšējā stāva telpā atrodas dārzs, ko ieskauj zils stikls un kas savienojas ar mazākām sanāksmju telpām un nodrošina piekļuvi jumtam, no kura paveras skats uz Losandželosas centru un Holivudas kalniem.

"Paviljons atbalstīs gan vecās, gan jaunās aktivitātes, vērtības un tradīcijas, lai veicinātu jaunu pulcēšanās enerģiju," sacīja Šigamatsu.

OMA dibinātājam Remam Kolhāsam tika uzdots arī katram paviljonā esošajam durvju rāmim izstrādāt mezūzu - pergamenta gabalu, sauktu par klafu, kas rotāts ar īpašiem ebreju pantiem no Toras.

"Es biju gan ieintriģēts, gan izaicināts izstrādāt šos elementus paviljona durvīm," sacīja Kolhāss. "Tas ir reliģisks objekts, kuram jāatbilst nepārprotamiem reliģiskiem rīkojumiem, likumiem un noteikumiem, kas man to padarīja par aizraujošu un ļoti labu mācību, ko gūt kādā dzīves posmā."

Lai arī ēka tagad ir pabeigta, tās atklāšana ir aizkavējusies Covid-19 pandēmijas izraisīto pulcēšanās ierobežojumu dēļ.

"Paviljona izveide turpināja virzīties uz priekšu Covid-19 pandēmijas laikā - periodā, kurā tika izaicināta un pārdomāta cilvēku mijiedarbība," sacīja Šigamatsu. "Tās pabeigšana notikusi laikā, kad mēs ceram atkal sanākt kopā, un šī ēka var būt platforma, lai sniegtu jaunu pulcēšanās, apmaiņas un kopienas gara nozīmi."

Uz augšu
Back