Foto ⟩ Studijas Afganistānā pēc "Taliban" uzvaras (4)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AAMIR QURESHI/AFP/Scanpix

Sākoties jaunajam mācību gadam, pēc radikālo islāmistu grupējuma "Taliban" nākšanas pie varas Afganistānā universitāšu auditorijās studenti ar aizkaru tiek nošķirti pēc dzimuma, vēsta aģentūra "Reuters".

Iepriekšējā talibu valdīšanas periodā no 1996. līdz 2001. gadam meitenēm un sievietēm tika liegtas izglītības un darba iespējas.

Foto: AAMIR QURESHI/AFP/Scanpix

Neskatoties uz "Taliban" solījumiem cienīt sieviešu tiesības saskaņā ar islāma likumiem, pagaidām nav skaidrs, kāda būs reālā situācija. Pasniedzēji un studenti no lielākajām Afganistānas pilsētām aģentūras "Reuters" žurnālistiem stāsta, ka augstskolās tiekot praktizēta dzimumu segregācija - vai nu ar aizslietni auditorijā, vai arī sievietes mācot atsevišķi.

"Aizkara uzsliešana nav pieņemama," uzskata 21 gadu vecā Andžila, kura studē Kabulas Universitātē. "Ieejot telpā, es jutos patiešām briesmīgi. Mēs pamazām atgriežamies 20 gadus senā pagātnē."

Foto: AAMIR QURESHI/AFP/Scanpix

Andžila stāsta, ka arī pirms "Taliban" uzvaras pēc ASV un sabiedroto karavīru izvešanas sievietes un vīrieši auditorijā esot sēdējuši atsevišķi, taču nekādu aizkaru to starpā neesot bijis. 

Augstskolām izsūtīts saraksts ar prasībām, kuru vidū ir obligāta nikaba valkāšana un atsevišķas ieejas izveidošana sievietēm.

Foto: AAMIR QURESHI/AFP/Scanpix
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu