Eiropols: Beļģija un Nīderlande kļuvušas par kokaīna kontrabandas centriem (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Beļģija un Nīderlande kļuvušas par lieliem kokaīna kontrabandas centriem Eiropā, otrdien paziņojusi Eiropas policijas organizācija Eiropols.

Noziedzīgie grupējumi izmanto ostas pilsētas Roterdamu, Hamburgu un, jo sevišķi, Antverpeni, lai ievestu Nīderlandē kokaīnu, kas galvenokārt nāk no Kolumbijas. No Nīderlandes narkotikas tiek tālāk izplatītas pa visu Eiropu, norādīja Eiropols.

"Eiropā kokaīna tirgus epicentrs ir pārvietojies uz ziemeļiem," un galvenais kontrabandas maršruts vairs neved caur Spāniju.

Pagājušajā gadā vien Antverpenē tika konfiscētas aptuveni 65,6 tonnas kokaīna, teikts Eiropola jaunajā ziņojumā "Cocaine Insights", kas tapis sadarbībā ar Vīnē bāzēto ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas biroju (UNODC).

Februārī Vācija un Beļģija konfiscēja 23 tonnas kokaīna. Narkotikas bija paslēptas kuģu konteineros.

Eiropas kokaīna tirgu paplašinājis narkotiku pieplūdums, sevišķi no Kolumbijas, kur pēc valdības 2016.gadā noslēgtās miera vienošanās ar kreiso partizānu grupējumu "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) narkotiku tirgus sašķēlās un tajā pieauga konkurence.

FARC kontrolēja daļu teritorijas, kurā tiek audzēti kokas augi, un regulēja kokaīna piegādes caur brokeriem un starptautiskiem tirgotājiem. Pēc miera vienošanās FARC pārvaldes struktūra izjuka, un mazāki grupējumi, kas atšķēlās no FARC, pārņēma savā kontrolē atsevišķus apgabalus un kokaīna ražošanu tajos. Tas savukārt palielināja iespējas veidot jaunas alianses, teikts Eiropola ziņojumā.

Tikmēr Eiropas narkotiku karteļi mainīja stratēģiju un izveidoja sadarbību ar šiem grupējumiem, tādējādi iztiekot bez vidutājiem un saņemot kokaīnu tieši no avota.

Narkotiku kontrabandisti Eiropā bieži vien darbojas ģimenes, etniskās vai lingvistiskās grupas ietvaros, tostarp ir marokāņu un albāņu bandas, kā arī itāļu mafijas grupējums "Ndrangheta", teikts ziņojumā.

Kokaīns ir otra populārākā narkotika Rietumeiropā un Centrāleiropā aiz marihuānas, norādījis Eiropols.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu