Inspekcija: Brektes murālis nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu (10)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Mākslinieka Kristiana Brektes gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40.vidusskolas sienas.
Mākslinieka Kristiana Brektes gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40.vidusskolas sienas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) precizējusi atsevišķos medijos izskanējušo viedokli par to, ka gleznotāja Kristiāna Brektes murālim uz Rīgas 40. sākumskolas Akas ielā 10 sienas nav vietas. VBTAI uzsver - šis darbs nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu.

"Publiski izskanējusī informācija ņemta no atbildes vecāku iesniegumiem, un šī informācija noteikti nav uzskatāma par VBTAI sagatavotu atzinumu," preses paziņojumā raksta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, atsaucoties uz publikācijām atsevišķos medijos, kur teikts, ka Brektes darbam "Veltījums Džemmai Skulmei" nebūtu jābūt uz skolas ēkas sienas.

VBTAI vienlaikus uzskata, ka pirms mākslas darba izvietošanas nepieciešams ļoti rūpīgi izvērtēt tā izstādīšanas vietu.

Inspekcijas ieskatā mākslas darbs var radīt bērnos dažādas emocionālās reakcijas un jautājumus, tādēļ ir ļoti svarīgi veikt skaidrojošo darbu ar bērniem.

Savā atbildē VBTAI uzsvēra, ka šis darbs nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu.

VBTAI sniegtā atbilde, ņemot vērā inspekcijas kompetenci, nekādā veidā nevar ietekmēt minētā mākslas darba turpmāko likteni.

Atgādinām, ka sabiedrībā plašas diskusijas izraisījis gleznotāja Kristiāna Brektes darbs - veltījums dižgarei Džemmai Skulmei. Brekte, iedvesmojoties no Skulmes meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējos gadu desmitos, ir radījis unikālu mākslas darbu. Izmantojot Skulmes radītos meiteņu tēlus no gleznu sērijām "Atgriešanās" un "Modelis", Brekte turpina naivo estētiku un raugās uz "modeļiem" veidos, kas raksturīgi pašam māksliniekam.

Pati Skulme savulaik izteikusies ļoti atzinīgi par Brekti kā mākslinieku.

Kristians Brekte
Kristians Brekte Foto: Publicitātes foto / Dailes teātris

1. septembrī vandaļi Brektes darbu sabojāja, aptraipot ar krāsu vienu no tēliem. Fonds "Mākslai vajag telpu" saistībā ar šo nodarījumu jau vērsīsies Valsts policijā.

Foto: Vandaļi sabojājuši Kristiana Brektes murāli.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu