No nulles tuksneša vidū: Amerikā plāno būvēt "ilgtspējīgāko pilsētu pasaulē" (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/City of Telosa

Dāņu arhitekts Bjarke Ingels strādā pie jaunas pilsētas māsterplāna dizaina amerikāņu uzņēmēja Marka Lores ambiciozajai idejai radīt "pasaulē ilgtspējīgāko pilsētu". Telosa 60 tūkstošu hektāru platībā ASV tuksnesī tiks būvēta no nulles, un tās mērķis ir nākamo 40 gadu laikā izmitināt piecus miljonus cilvēku.

Par ambiciozajiem plāniem – būvēt jaunu pilsētu Amerikā, tika paziņots "Telosa" un "BIG" oficiālajās vietnēs. Telosas māsterplāna mērķis ir "noteikt globālu dzīves līmeņa standartu pilsētās, paplašināt cilvēku potenciālu un kļūt par piemēru nākamajām paaudzēm".

Pilsētas nosaukums cēlies no vārda teloss - termina, ko izmantoja filozofs Aristotelis, lai apzīmētu personas vai lietas pilnu potenciālu vai tai raksturīgo mērķi. To var saprast arī kā "cilvēka centienu augstāko mērķi".

Marka Lora ideja ir iegādāties lielu zemes gabalu, kas tiktu ziedots kādam kopienas fondam, lai tā pieaugošā vērtība varētu finansēt pilsētas attīstību un uzlabot iedzīvotāju labklājību. "No neauglīga tuksneša gabala zeme varētu pārtapt par mūsdienu pilsētu miljardu vai pat triljonu vērtībā," norādījis Lors.

Lēsts, ka nākamo 40 gadu laikā Telosas iedzīvotāju skaits varētu pieaugt līdz pieciem miljoniem, attīstītāju mērķis ir izveidot pilsētu 50 000 iedzīvotājiem līdz 2030. gadam.

Foto: Instagram/City of Telosa

"Telosas misija ir radīt taisnīgāku un ilgtspējīgāku nākotni,"

Instagram ierakstā sacīja Marks Lore.

Lielā mērā balstoties uz urbānista Ebenezera Hovarda dārza pilsētu pilsētplānošanas metodes principiem Apvienotajā Karalistē, pilsētas blīvums būtu aptuveni 66 cilvēki uz vienu hektāru.

"Mana galvenā uzmanība ir pievērsta tam, lai Telosa kļūtu par ilgtspējīgāko pilsētu pasaulē," skaidro Lore. "No globālās sasilšanas līdz ūdenim un enerģijai - ko mēs varam darīt, lai uzlabotu dzīvi nākamajām paaudzēm? Un kādas tehnoloģijas un citus jauninājumus politikā un dizainā mēs varam iekļaut pilsētas būvēšanā, iespējams, tikai tāpēc, ka mēs to veidojam no nulles?"

"Iedomājieties, kas ir iespējams ar ilgtspējīgiem celtniecības materiāliem, autonomiem  transportlīdzekļiem un elektriskajiem lidaparātiem," saka Lors.

Lai arī oficiālajās tīmekļa vietnēs ir publicētas vien dažas vizualizācijas, tās sniedz priekšstatu par to, kāda pilsēta gaidīs tās iedzīvotājus. Tā būs pilsēta cilvēkiem – prioritizētas velosipēdu un gājēju ielas, autonomas automašīnas, dabu iekļaujoša infrastruktūra.

Māsterplāns piedāvās arī mājokļu izvēles dažādību, lai tie būtu pieejami visiem, bagātīgu zaļo zonu, sabiedrisko telpu, mācību centru, kultūras iestāžu un tirdzniecības telpu dizainu, kas mudinās iedzīvotājus sanākt kopā.

"Telosa manā prātā savieno skandināvu kultūrai rakturīgās rūpes par sabiedrību un vidi ar amerikāņu brīvību un iespējām," sacīja Bjarke Ingels.

"Mēs cenšamies apvienot labāko no dažādām pasaules pilsētām," norāda Lors. Pēc viņa teiktā Telosu var iedomāties tikpat dinamisku un daudzveidīgu kā Ņujorku, apvienojumā ar efektivitāti, drošību un viedumu, ko iemieso Tokija un sociālo dienastu darbības kvalitāti un ilgtspējību, kas piemīt Stokholmai.

"Mēs būsim visatvērtākā, vistaisnīgākā un visiekļaujošākā pilsēta pasaulē," vizualizē Lors.

Foto: Instagram/City of Telosa

Centrā tiktu uzcelts liels skatu tornis ar nosaukumu “Equitism”, ko ieskautu blokveida daudzstāvu ēku sērija. "Sliedamies Telosas centrālajā parkā, Equitism tornis būs pilsētas bāka," skaidrots Telosas interneta vietnē.

Telosas māsterplāna realizēšana sāksies ar 12 140 hektāru platības izbūvēšanu 10-20 gadu laikā, savukārt 40 gadu laikā pilsētu paredzēts paplašināt līdz 60 702 hektāriem.

Plānots, ka pirmie Telosas iedzīvotāji uz pilsētu varētu pārvākties 2030. gadā.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu