Francijā sāk tiesāt Parīzes teroraktos apsūdzētos

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Francijā trešdien sākas tiesas prāva pret 20 cilvēkiem, kas apsūdzēti par teroraktu sarīkošanu Parīzē 2015.gada 13.novembrī.

Šajos uzbrukumos dzīvību zaudēja 130 cilvēki un 350 tika ievainoti.

Apsūdzēto vidū ir Salahs Abdeslams, kurš Beļģijā jau ir notiesāts par slepkavības mēģinājumu apšaudē Briselē viņa aizturēšanas laikā 2016.gada 15.martā.

Abdeslams, vienīgais izdzīvojušais Parīzes terorakta uzbrucējs, prāvas sākumā atbildot uz Parīzes tiesas lūgumu apstiprināt savu identitāti, sacīja: "Pirmkārt, es vēlos apliecināt, ka nav cita dieva, bet tikai Allāhs, un Muhameds ir viņa vēstnesis".

Atbildot uz jautājumu, kāda ir viņa profesija, tiesājamais sacīja: "Es atteicos no visām profesijām, lai kļūtu par par karotāju islāma valsts labā."

Terorakti Parīzē šokēja visu pasauli. Uzbrukumi notika vairākās vietās - koncertzālē "Bataclan", nacionālajā stadionā "Stade de France", pie kura uzspridzinājās trīs teroristi, vairākos bāros un restorānos Parīzes centrā.

Par uzbrukumiem atbildību uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts".

12 no 20 apsūdzētajam var tikt piespriests mūža ieslodzījums, ja viņi tiks atzīti par vainīgiem. Seši apsūdzētie tiek tiesāti aizmuguriski.

Prokurori atklāja, ka lietā kā prasītāji pievienojušies 1765 cilvēki. Plānots, ka viņu vārdu nolasīšana tiesā ilgs divas dienas, un apsūdzības tiks nolasītas tikai trešajā dienā.

Gaidāms, ka tiesas prāvā tiks izsaukti simtiem liecinieku, tostarp izmeklētāji no Francijas un Beļģijas un bijušais Francijas prezidents Fransuā Olands.

Liecību uzklausīšanai no 300 teroraktos izdzīvojušajiem cilvēkiem paredzētas piecas nedēļas. Katram būs dota pusstunda laika, lai izteiktos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu