NEPLP locekļi vienojušies par atbildības jomu pārdali (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālās elektronisko plašsaziņu (NEPLP)  līdzekļu padomes locekļi Patriks Grīva, Ieva Kalderauska un NEPLP Juridiskā departamenta vadītāja vietniece Marija Dzelme tikšanās laikā Rīgas pilī ar Valsts prezidentu, kurā pārrunā sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus un tam nepieciešamo finansējumu.
Nacionālās elektronisko plašsaziņu (NEPLP) līdzekļu padomes locekļi Patriks Grīva, Ieva Kalderauska un NEPLP Juridiskā departamenta vadītāja vietniece Marija Dzelme tikšanās laikā Rīgas pilī ar Valsts prezidentu, kurā pārrunā sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus un tam nepieciešamo finansējumu. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ņemot vērā informatīvās telpas aizsardzības izaicinājumus un augošo Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) funkciju apjomu, NEPLP locekļi vienojušies par atbildības jomu pārdali, informēja NEPLP sabiedrisko attiecību pārstāve Ieva Prauliņa.

NEPLP informēja, ka Latvijas informatīvās telpas stiprināšana un aizsardzība ir un būs NEPLP galvenā prioritāte. Tādēļ līdztekus padomes priekšsēdētājam Ivaram Āboliņam un padomes loceklim Patrikam Grīvam par to līdzatbildību uzņēmušies visi NEPLP locekļi - arī Aurēlija Ieva Druviete un Ieva Kalderauska.

NEPLP locekļi vienojušies atsevišķi izdalīt jaunas pārraudzības jomas. Grīva uzņēmies mediju nozares attīstības veicināšanas pārraudzību, bet Kalderauska pakalpojumu pēc pieprasījuma, video koplietošanas platformu jomas pārraudzību un elektronisko plašsaziņas līdzekļu satura pieejamības veicināšanas pārraudzību.

Kā norādīja Prauliņa, pēdējo astoņu mēnešu laikā NEPLP ieguldījusi darbu, lai novērstu nepilnības kabeļoperatoru nozarē, un tuvākajā laikā sabiedrība uzzinās arī šī darba rezultātus. Šīs jomas turpmāku pārraudzību uzņēmies Āboliņš. Savukārt starptautiskās sadarbības jomas, kā arī ar medijpratības attīstību saistītu jautājumu pārraudzību turpinās Druviete.

Āboliņš uzsvēra, ka kopš 2019.gada decembra NEPLP konsekventi ir noteicis prioritātes un tās arī realizējis. "Tā tas būs arī turpmāk. Taču nedaudz ir pamainījušies akcenti - ņemot vērā mediju tirgus attīstību digitālajā vidē, lielu uzsvaru liekam uz pakalpojumu pēc pieprasījuma (PPP) uzraudzību un sistēmas sakārtošanu. Tāpat pašu svarīgāko darbu augšgalā ir medijpratības jautājumi," sacīja NEPLP priekšsēdētājs.

Druviete skaidroja, ka pēc Audiovizuālās mediju pakalpojumu direktīvas pārņemšanas NEPLP atbildības lauks ir būtiski palielinājies - ir virkne jaunu funkciju kā elektronisko mediju nozares regulatoram un mediju nozares attīstītājam, kam atbilstoši ir noteiktas arī jaunās atbildības jomas.

"Ja kādreiz NEPLP pamatā rūpējās par radio un televīzijas mediju vidi, tad tagad elektronisko mediju vide ir nozīmīgi paplašinājusies internetā - mēs runājam par pakalpojumiem pēc pieprasījuma interneta vidē, video koplietošanas platformām, bērnu tiesībām un aizsardzību interneta vidē, medijpratības sekmēšanu, nelegālā televīzijas satura ierobežošanu internetā vidē," sacīja Druviete.

Viņa prognozēja, ka šis atbildības lauks informācijas laikmetā arvien paplašināsies, lai sekmētu kvalitatīva, daudzveidīga un uzticama satura pieejamību un stiprinātu Latvijas informatīvo telpu.

Savukārt Kalderauska norādīja, ka saistībā ar pakalpojumiem pēc pieprasījuma, kas pēc būtības ir piedāvāt televīzijai līdzīga satura ierakstus digitālā vidē, ko skatītājs var izmantot tā izvēlētā laikā, ir daudz darāmā. Viņas ieskatā, nepieciešams pilnveidot šīs jomas regulējumu, piemēram, izstrādājot skaidrākus nosacījumus pakalpojuma identificēšanai, sekmēt šo pakalpojumu sniedzējus reģistrēties padomē.

Pēc Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izveidošanas NEPLP funkcijas ir dubultojušās, un padome pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē varēs pilnvērtīgi pievērsties nozares regulācijas jautājumiem, skaidroja padomes pārstāvji. Tādēļ īpaši būtiski būs koncentrēties uz visas nozares - gan komerciālo, gan sabiedrisko mediju - attīstību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu