Blinkens: ASV arvien tuvāk tam, lai atteiktos no ieceres atgriezties Irānas kodolpaktā (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens trešdien brīdināja, ka laiks iet uz beigām, lai Teherāna atgrieztos pie pasaules lielvaru un Irānas kodolpakta nosacījumu izpildes.

"Es nenosaukšu konkrētu datumu, bet mēs tuvojamies punktam, kurā stingra atgriešanās pie Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) vairs nesniegs tos ieguvumus, ko šī vienošanās panāca," žurnālistiem Vācijā sacīja Blinkens, lietojot kodolpakta oficiālo nosaukumu.

Blinkens paskaidroja, ka Irāna turpina darbu pie kodolprogrammas, tāpēc tuvojas punkts, kurā atgriešanās JCPOA no ASV skatu punkta būs problemātiska.

"Mēs vēl neesam pienākuši pie šī punkta, bet tas ir arvien tuvāk," sacīja ASV Valsts departamenta vadītājs.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) otrdien izplatīja ziņojumu, norādot, ka Irāna "nopietni kaitē" monitoringa uzdevumu veikšanai, pēc tam kad Teherāna bija atlikusi dažas kodolaktivitāšu inspekcijas, ko bija jāveic ANO aģentūrai.

Arī Vācija norādīja, ka Teherānas minētais divu trīs mēnešu laiks, pēc kura varētu atsākties sarunas par kodolpakta darbības atjaunošanu, ir pārāk ilgs.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss apliecināja, ka nesenā telefonsarunā mudinājis jauno Irānas kolēģi "ātrāk atgriezties pie sarunu galda".

Berlīne sagaida, ka jaunā Irānas valdība turpinās atbalstīt rezultātus, kas sarunās sasniegti līdz šim.

Vienošanās, ko Irāna 2015.gadā parakstīja ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018.gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šā līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku.

Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no līguma saistību izpildes, bet vairākkārt solījusi atsākt to ievērot, ja ASV atcels sankcijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu