No Kabulas uz Kataru devies pirmais avioreiss ar ārvalstu pasažieriem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki Kabulā, Afganistānas neatkarības dienā. Ilustratīvs foto
Cilvēki Kabulā, Afganistānas neatkarības dienā. Ilustratīvs foto Foto: EPA/STRINGER

No Kabulas lidostas ceturtdien ar lidmašīnu prom no Afganistānas devušies aptuveni 200 cilvēki, tostarp ASV pilsoņi.

Aviokompānijas "Qatar Airways" lidmašīna devās uz Kataras galvaspilsētu Dohu.

Tas bija pirmais avioreiss ar ārvalstu pasažieriem kopš 30.augusta, kad ASV noslēdza savu evakuācijas operāciju.

Viens no pasažieriem, kuram ir dubultā Afganistānas un ASV pilsonība, ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka šorīt viņam piezvanīts no ASV Valsts departamenta un likts doties uz lidostu. Viņš iekāpa lidmašīnā kopā ar savu ģimeni.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Kabulas lidosta šajā laikā kļuva par traģisku simbolu afgāņu izmisumam par talibu atgriešanos pie varas. Tūkstošiem cilvēku sapulcējās pie lidostas vārtiem, cerot aizbēgt no Afganistānas, un vairāki pat mēģina pieķerties prom lidojošajām lidmašīnām.

Vairāk nekā 100 cilvēku, tostarp 13 ASV karavīri 26.augustā gāja bojā pašnāvnieka uzbrukumā pie lidostas.

Pēc tam, kad ASV Kabulas lidostā noslēdza savu karavīru, ASV pilsoņu un citu cilvēku evakuāciju no Afganistānas, lidosta uz laiku pārstāja darboties. Taču ar Kataras un Turcijas ekspertu atbalstu lidostas darbība tika atjaunota.

Katara pēdējos gados kļuvusi par tādu kā vidutāju starp talibiem un starptautisko sabiedrību, un vairākas valstis, tostarp ASV pēc talibu nākšanas pie varas ir pārcēlušas savas vēstniecības no Kabulas uz Dohu.

Pagaidām nav skaidrs, vai šīs dienas avioreisa organizēšanā piedalījusies arī kāda cita valsts bez Kataras.

Kataras īpašais vēstnieks Afganistānā sacīja, ka šis avioreiss iezīmē lielu soli ceļā uz lidostas atvēršanu starptautiskajiem reisiem, bet piebilda, ka tas varētu būt pakāpenisks process.

AFP žurnālisti novēroja, ka Kabulas apkārtnē pastiprināti jūtama talibu klātbūtne. Bruņoti kaujinieki stāv sardzē uz ielu stūriem un patrulē kontrolpunktos.

ASV ir solījušas turpināt strādāt pie ASV pilsoņu evakuēšanas no Afganistānas.

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki šodien pavēstīja, ka Afganistānā palikuši vēl aptuveni 100 ASV pilsoņi.

Talibi paziņojuši, ka neliegs izbraukt no Afganistānas nevienam, kas to vēlas, bet ir aicinājuši profesionāļus, piemēram, ārstus un inženierus palikt.

Lai gan talibi solījuši mērenāku režīmu nekā pirmajā valdīšanas laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam, skaidrs, ka nekāda opozīcija netiks paciesta.

Talibi šonedēļ paziņoja pagaidu valdības sastāvu. Visi ieceltie valdības locekļi pieder pie kustības "Taliban" un lielākā daļa pieder paštunu ciltij. Valdībā nav pārstāvēta neviena sieviete un atjaunota Tikumības veicināšanas un netikumu novēršanas ministrija, kas pirmā talibu režīma laikā aizturēja un sodīja cilvēkus par šariata likumu neievērošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu