Krievija un Baltkrievija padziļinās ekonomisko integrāciju (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Ilustratīvs foto.
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Ilustratīvs foto. Foto: Sergei Chirikov/Pool via REUTERS/File Photo

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa Baltkrievijas kolēģis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien sarunās Kremlī vienojās par vairākiem pasākumiem, kuru mērķis ir padziļināt abu valstu ekonomisko integrāciju.

Putins un Lukašenko sacīja, ka ir vienojušies par 28 programmām abu valstu ekonomikas apvienošanai. Viņi tomēr neapsprieda politisko integrāciju, kuru ilgi mēģina panākt Maskava, bet kurai pretojas Lukašenko.

Pēc sarunām Kremlī Putins sacīja, ka šīs vienošanās nozīmē to, ka abām valstīm būs vienota "makroekonomiskā politika".

Savukārt Lukašenko apliecināja, ka Krievija "neaprīs" Baltkrieviju.

Jaunās vienošanās ir daļa no 1999.gadā noslēgtās vienošanās par "Krievijas un Baltkrievijas Savienoto valsti" īstenošanas. 1999.gada vienošanās paredz izveidot vienotu parlamentu, vienotu valūtu un kopīgus valsts simbolus.

Tikšanās sākumā Lukašenko paziņoja par "lūzumu" centienos izveidot Savienoto valsti. Viņš sacīja, ka pasākumu pakete tās izveidošanai var tikt pieņemta visaugstākajā līmenī oktobra beigās, un "tas būs lūzums, lūzums daudzās jomās".

Putins sacīja, ka Baltkrievija ir "labs kaimiņš", kurai ir kopīga "vēsture un garīgās vērtības" ar Krieviju. Lai gan ceturtdien netika apspriesta "politiskā integrācija", 1999.gada vienošanās paredz politisko attiecību padziļināšanu, teica Putins.

"Mēs par to nerunājām," sacīja Putins, piebilstot, ka pirms politiskās integrēšanās vispirms ir nepieciešams "radīt ekonomisko bāzi".

Lukašenko, kas gadiem ilgi ir paļāvies uz lētu naftu un aizdevumiem no Krievijas, pretojas Krievijas centieniem panākt ciešāku politisko integrāciju.

"Baltkrievi un krievi nejūtas kā ārzemnieki viens otra valstīs," sacīja Lukašenko. "Kopā mēs esam stiprāki."

Krievija un Baltkrievija piektdien sāks militārās mācības "Zapad-2021", kurās piedalīsies 200 000 karavīru no abām valstīm. Baltkrievija nesen saņēma Krievijas kara lidmašīnas, kuras paredzēts stacionēt uz Baltkrievijas robežas ar Eiropas Savienību (ES).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu