Polijas prezidents netiksies ar Merkeli viņas vizītes laikā Varšavā (7)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas prezidents Andžejs Duda.
Polijas prezidents Andžejs Duda. Foto: NEIL HALL / EPA

Polijas prezidents Andžejs Duda netiksies ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kad viņa sestdien ieradīsies vizītē Varšavā, piektdien paziņojusi augsta ranga amatpersona prezidenta birojā.

Izmaiņas Dudas grafikā izdarītas neilgi pēc tam, kad Krievijas koncerns "Gazprom" pavēstīja par gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecības pabeigšanu.

Gāzesvada "Nord Stream 2", kas par Baltijas jūras gultni savieno Krieviju un Vāciju, būvniecība izraisījusi bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes un ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no gāzes tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

Polija, citas Austrumeiropas valstis un ASV iebilst pret šo projektu.

Vācijas valdība iepriekš ziņoja, ka Merkele un Duda tiksies kancleres vizītes laikā.

Taču Polijas prezidentūras nacionālās drošības biroja vadītājs Pāvels Solohs piektdien pavēstīja, ka tikšanās nenotiks apstākļu sakritības un nesaderīgu grafiku dēļ.

Laikā, kad Merkele būs Varšavā, Duda atradīs sen plānotā vizītē Katovicē, Polijas Radio sacīja Solohs, piebilstot, ka Vācijas vēstniecība tikusi informēta par prezidenta braucieniem.

"Attiecības ar Vāciju ir labas, pat ja "Nord Stream 2" ir kā ēna pār tām, kas mazina uzticību divpusējām attiecībām," norādīja Solohs.

Polijas mediji ziņoja, ka

neapmierinātība ar "Nord Stream 2" ir spēlējusi lomu Dudas lēmumā netikties ar Merkeli.

Merkelei sestdien paredzēta tikšanās ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki, ar kuru apspriežamo jautājumu vidū būs arī situācija uz Polijas robežas ar Baltkrieviju.

Pēdējo mēnešu laikā Baltkrievijas robežas ar Latviju, Lietuvu un Poliju šķērsojuši daudzi migranti, galvenokārt no Tuvajiem Austrumiem.

Eiropas Savienība (ES) uzskata, ka Baltkrievija tīšām veicina bēgļu plūsmu uz ES valstīm, lai atriebtos par sankcijām, lai gan Baltkrievijas režīms to noliedz.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu