Kariņš: Kopā ar sabiedrotajiem neatlaidīgi jāturpina cīņu pret terorismu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidenta Krišjānis Kariņš
Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidenta Krišjānis Kariņš Foto: ILMARS ZNOTINS/afp

Mūsu pienākums ir kopā ar sabiedrotajiem neatlaidīgi turpināt cīņu ar terorismu, lai novērstu traģēdiju atkārtošanos, pieminot 11.septembra teroristu uzbrukumu ASV, pauž Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Arī Valsts prezidents Egils Levits "Twitter" norāda, ka "tikai apvienojot spēkus, mēs varam cīnīties ar terorismu, stiprināt drošību un aizsargāt demokrātiju". Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) "Twitter" pauž līdzīgu sentimentu, tostarp atzīmējot, ka šis traģiskais notikums ir dažādos aspektos mainījis pasauli.

Lai pieminētu 20.gadskārtu kopš 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem, ASV vēstniecība Latvijā šodien rīkoja piemiņas ceremoniju Rīgā, Vašingtona laukumā.

ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails uzrunā pateicās Latvijas iedzīvotājiem, kuri pirms desmit gadiem izveidoja piemiņas plāksni, atceroties šo traģisko dienu. Plāksnē ir iegravēti dzejnieka, ASV dzejnieku laureāta Billija Kolinsa sarakstītie dzejas vārdi.

"Mūsu pulcēšanās šogad ir īpaši sāpīga, jo tā ir pirmā pēc Afganistānas kara beigām. Mēs nekad neaizmirsīsim drosmīgos karavīrus, kuri mēroja ļoti tālu ceļu, lai cīņā ar terorisma novēršanu, upurētu tik daudz. Četri latviešu karavīri šajā cīņā atdeva savu dzīvību, un mēs godinām viņu drosmi un upurēšanos. Mēs nekad neaizmirsīsim Latviju par to, ka tā bija mums līdzās laikā, kad mums bija nepieciešama palīdzība cīņā par mūsu brīvības un dzīvesveida saglabāšanu. Mūsu alianse, mūsu draudzība, ir nesalaužama," sacīja vēstnieks.

Jau vēstīts, ka ASV piemin 20.gadskārtu kopš 11.septebra teroraktiem, kuros islāma ekstrēmisti noslepkavoja gandrīz 3000 cilvēku.

Islāmisti nolaupīja četras ASV pasažieru lidmašīnas, no kurām divas ietrieca Ņujorkas Pasaules tirdzniecības dvīņu torņos. Trešā lidmašīna tika ietriekta Pentagona ēkā Virdžīnijā, bet ceturtā nogāzās tukšā laukā Pensilvānijā, kad pasažieri mēģināja pārvarēt teroristus.

"Al Qaedas" organizētie koordinētie uzbrukumi laupīja ASV pilsoņiem to nesatricināmo drošības sajūtu un ierāva visus Rietumus karos, kas joprojām nav rimuši.

Zem Islāmistu nolaupīto lidmašīnu sagrauto dvīņu torņu drupām gāja bojā vairāk nekā 2750 cilvēki. Taču zem šī Ņujorkas labklājības simbola gruvešiem tika atrastas tikai 1640 cilvēku mirstīgās atliekas.

Vēl gandrīz 75 000 cilvēku, tostarp daudzi policisti, ugunsdzēsēji un citu glābšanas dienestu pārstāvji, kas pārdzīvoja šo islāmistu noziegumu, joprojām sirgst no garīgām vai fiziskām sekām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu