EM rosina ļaut saņemt pakalpojumus arī pēc ātro testu nodošanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrija rosina ļaut pret Covid-19 nevakcinētiem cilvēkiem saņemt pakalpojumus, ja viņi pie ieejas būs nodevušus ātros siekalu testus, šorīt intervijā Latvijas Radio informēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Jau ziņots iepriekš, ka, pieaugot saslimstībai ar Covid-19, arvien vairāk pakalpojumu būs pieejami tikai kādā no tā dēvētajiem drošības režīmiem - zaļajā vai dzeltenajā. Zaļajā režīmā pakalpojumus varēs saņemt tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši cilvēki, dzeltenajā - arī testēti.

Ministrija aicina padarīt pakalpojumus pieejamākus, dzeltenajā režīmā ļaujot izmantot arī ātros siekalu testus.

Tos cilvēkiem būtu jānodod pie ieejas veikalos vai citās pakalpojumu sniegšanas vietās.

Šāda testa cena, pēc ekonomikas ministra teiktā, būtu 5-6 eiro, un par to būtu jāmaksā pakalpojuma saņēmējam. Tomēr tas būtu ievērojami lētāk nekā aptuveni 30 eiro, kas par testēšanu patlaban jāmaksā laboratorijās.

Vitenbergs norādīja, ka šādu kārtību ievieš arī citas Eiropas valstis, piemēram, Vācija un Austrija.

Ministrs uzsvēra, ka ir būtiski, lai no pakalpojumu saņemšanas nebūtu izslēgti vecāki ar bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem un pagaidām nevar saņemt vakcīnu pret Covid-19.

Jau ziņots, ka Nacionālo apvienību (NA) ierosina noteikt, ka bērniem, kuri ir jaunāki par 12 gadiem, ir jāļauj saņemt epidemioloģiski drošos jeb tā sauktos "zaļos pakalpojumus", ja viņus pavada vakcinēti pieaugušie.

Par šiem jautājumiem šodien paredzēta diskusija Ministru kabinetā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēris, ka vakcinētiem cilvēkiem tiks nodrošināta brīvība. Valdības vadītājs aicina iedzīvotājus vakcinēties, lai pasargātu sevi, tuviniekus un sabiedrību, kā arī, lai izvairītos no neērtībām, ar ko jārēķinās nevakcinētiem cilvēkiem.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atzīmēja, ka nozaru pārstāvji strādā pie turpmākajiem pasākumiem rudenim. Ministrs uzsvēra, ka vistuvākajā laikā valdībai ir jāpieņem lēmumi par drošības režīmu jeb kā iespējami drošā veidā sniegt pieeju pakalpojumus ar visu veidu sertifikātiem. Būtisks jautājums ir, kā nodrošināt atbilstošu testēšanas pieeju, piebilda ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu