Zinātnieki plāno augšāmcelt sen izmirušo mataino mamutu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Matainais mamuts mākslinieka interpretācijā
Matainais mamuts mākslinieka interpretācijā Foto: Reuters/ScanPix

Ģenētikā tas ir liels jautājums: vai ir iespējams augšāmcelt izmirušas dzīvnieku sugas? Kāda biozinātnes kompānija apgalvo, ka tas ir iespējams un, iespējams, drīz tiks paveikts.

Nesen dibinātais uzņēmums “Colossal”, sadarbojoties ar Hārvarda Universitātes zinātniekiem, stāstīja, ka viņu centieniem atdzīvināt sugas ir potenciāls. Viņu pūles varētu palīdzēt atjaunot zudušas vai bojātas ekosistēmas, kā arī palīdzēt vai apturēt pavisam klimata pārmaiņas, vēstīts izdevumā "AFP".

“Vēl nekad iepriekš cilvēce nav spējusi izmantot šīs tehnoloģijas sniegtās iespējas, lai atjaunotu ekosistēmas, dziedētu mūsu Zemi un saglabātu tās nākotni, atjaunojot izmirušu dzīvnieku populācijas,” rakstīts zinātnieku paziņojumā.

Matainie mamuti dzīvoja lielākajā daļā Arktikas, kā arī sadzīvoja ar pirmatnējiem cilvēkiem kuri tos medīja gaļas, kažoka un kaulu dēļ. Šie dzīvnieki izmira pirms aptuveni 4000 gadiem. Desmitiem gadu zinātnieki ir vākuši mamutu ilkņu, kaulu, zobu un apmatojuma paraugus, lai varētu iegūt no tiem DNS.

Kompānijas pārstāvji tagad saka, ka plāno sekvencēt DNS, kas iegūts no mamuta atliekām mūžīgajā sasalumā un stepēs, un savienot to ar Āzijas ziloņa genomu, radot ziloņa un mamuta hibrīdu.

“Āzijas ziloņiem un matainajiem mamutiem ir 99,6% līdzīgs genoms,” rakstīts kompānijas “Colossal” mājaslapā.

Kompānijas pārstāvji ir pārliecināti, ka mataino mamutu atgriešana dzīvē, varētu palīdzēt mums atgūt Arktikas zaļās pļavas.

Projektu daļēji finansē ASV valdība, daļēji privātie investori.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu