ASV ir Lietuvas pusē diplomātiskajā strīdā ar Ķīnu (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidenta Džo Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans
ASV prezidenta Džo Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans Foto: AP Photo/Susan Walsh

ASV prezidenta Džo Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeikobs Salivans norādījis, ka Savienotās Valstis atbalsta Lietuvu tās diplomātiskajā strīdā ar Ķīnu, kas uz Lietuvu mēģina izdarīt spiedienu.

Salivans šo jautājumu apspriedis telefonsarunā ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti.

Kā teikts Baltā nama paziņojumā, sarunā skartas arī abu valstu divpusējās ekonomiskās attiecības un runāts par Baltkrievijas organizēto nelegālo migrantu plūsmu pie Lietuvas robežas.

Baidena padomnieks norādījis, ka ASV "ir pateicīgas Lietuvai par tās principiālo ārpolitiku un atbalstu demokrātijai un cilvēktiesībām, tostarp Baltkrievijā".

"Džeikobs Salivans nosoda [Baltkrievijas prezidenta Aleksandra] Lukašenko režīmu par nelegālo migrantu plūsmas organizēšanu pāri robežai," teikts paziņojumā.

Viļņas un Pekinas attiecības pasliktinājušās, kopš Lietuva sākusi veidot ciešākus kontaktus ar Taivānu, kuru Pekinas valdība uzskata par Ķīnas teritorijas daļu, cenšoties to izolēt pasaules arēnā. Lietuvā tiks izveidota Taivānas pārstāvniecība, kuras nosaukumā pirmo reizi pēdējo 18 gadu laikā Eiropā tiks lietots nosaukums "Taivāna", nevis "Taibeja".

Ķīna augustā informēja Lietuvu, ka atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku Viļņā un vienlaikus pieprasīja atsaukt arī Lietuvas vēstnieku Pekinā. Lietuvas vēstniece Ķīnā Diāna Mickevičiene šomēnes atgriezās Lietuvā uz konsultācijām.

Pēdējā laikā Ķīna atceļ kravas vilcienus uz Lietuvu, aptur pārtikas eksporta atļauju izdošanu un samazina Lietuvas uzņēmumiem kredīta limitus.

Lietuvā ieradīsies Taivānas delegācija

ietuvā oktobra nogalē ieradīsies Taivānas amatpersonu un uzņēmēju delegācija, paziņojusi Taivānas Ārlietu ministrija.

Laikā no 20. līdz 30.oktobrim delegācija apmeklēs ne tikai Lietuvu, bet arī Slovākiju un Čehiju, lai veicinātu tirdzniecības sakarus un investīcijas, otrdien virtuālā preses konferencē norādījis ministrijas Eiropas lietu departamenta vadītājs Čeņs Li Kuo.

"Turpinām stiprināt attiecības ar Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm, (..) apliecinot starptautisko demokrātisko partneru solidaritāti un draudzību," viņš uzsvēris.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Mants Adomēns, valstī ierodas "milzīga biznesa delegācija".

"Tiks runāts par investīcijām, tirgus atvēršanu un ekonomisko sadarbību. Tā ir lieliska ziņa, jo šāda līmeņa delegācijas pie mums nav bijušas. Ja paraugāmies uz Čehiju, kur viņi pēdējos gadu desmitos izveidojuši 24 000 darba vietas, Lietuvai kaut kas tāds ļoti noderētu," viņš piebildis. Vienlaikus Adomēns uzsvēris, ka tā "nebūs politiska delegācija".

Kā vēlāk sociālajā tīklā "Facebook" precizējusi Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite, laikā no 26. līdz 29.oktobrim Lietuvu apmeklēs 40 Taivānas uzņēmumu, uzņēmējdarbības asociāciju un citu organizāciju pārstāvji, kas interesēsies par iespējām investēt Lietuvā, sadarboties ar Lietuvas uzņēmumiem, iegādāties lietuviešu ražojumus un rīkot Taivānas iedzīvotāju tūrisma braucienus uz Lietuvu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu