Eiropieši ciena Merkeli, noskaidrots aptaujā (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas bijusī kanclere Angela Merkele
Vācijas bijusī kanclere Angela Merkele Foto: Shutterstock

Eiropiešiem ir liela cieņa pret pašreizējo Vācijas kancleri Angelu Merkeli, un viņi arī uzskata, ka pasaulē būtu vairāk konfliktu, ja viņa neatrastos šajā amatā, konstatēts 12 Eiropas Savienības (ES) valstīs veiktajā aptaujā.

Vairāk nekā trešā daļa ir par to, lai Vācijai būtu lielāka vadība ES ietvaros, noskaidrots pēc domnīcas "Eiropas Ārlietu padome" (ECFR) pasūtījuma veiktajā pētījumā.

36% norādījuši, ka uzticas Vācijai ekonomikas un finanšu politikas jautājumos, bet 35% - ka uzticas Vācijai cilvēktiesību jautājumos.

Tomēr paši vācieši, kā šķiet, ir rezervētāki par savas valsts lomu ES, un ir pesimistiski par Vāciju un tās statusu pasaulē.

52% vāciešu uzskata, ka viņu valsts zelta laikmets ir jau pagātnē, konstatēts domnīcas pasūtītajā pētījumā.

Visā Eiropā Vācijas kā potenciālā ģeopolitiskā līdera ticamība ir zema.

Piektā daļa pilsoņu aptaujas valstīs uzskata, ka Vācija var vadīt ES tās attiecības ar Krieviju.

Tikai 17% uzskata, ka Vācija var aizstāvēt ES intereses attiecībās ar Ķīnu, bet 25% uzticētu Vācijai risināt Briseles attiecības ar Vašingtonu.

Pati Merkele turpina baudīt lielu cieņu, neraugoties uz viņas aizstāvību taupības pasākumiem pēc 2008.gada finanšu krīzes un viņas nostāju 2015.gada migrantu krīzē.

ES pilsoņi arī uzskata, ka pasaulē būtu vairāk starptautisku konfliktu, ja kanclera amatā nebūtu Merkele.

Viņa arī tiek uzskatīt par spēcīgu kandidātu nākotnē uz ES prezidentūru, ņemot vērā viņas kā vienojoša spēka kvalitātes.

Atvērtās sabiedrības fonda (OSF) finansētās domnīcas ziņojumā "Pēc Merkelisma. Ko Eiropieši sagaida no pēcvēlēšanu Vācijas" tā autori norāda, ka nākamajai Vācijas valdībai būtu jāsniedz skaidras idejas par to, kā cīnīties ar tā dēvētās likuma varas principu neievērošanu ES.

Tai arī būs smagi jāstrādā, lai saglabātu uzticību, ko Vācija nopelnījusi Merkeles laikmetā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu