Garupē atklāts unikāls koka guļbūves māju ciemats

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kaspars Grosbergs

Garupē atklāts unikāls koka guļbūves māju ciemats "Garupe Beach Cottages", kas ir pirmais šāda veida koka privātmāju ciemats Latvijā un tikai 30 minūšu brauciena attālumā no Rīgas centra, Carnikavas virzienā. Projekta vīzija ir veidot skaistu un sakoptu jauno ciematu, kurā pulcēties līdzīgi domājošiem.

Ciemata mājokļos apvienota estētika ar ekoloģiju un dinamisks dzīves ritms savijas kopā ar dabas mieru. Modernās guļbūves būvētas no Somijas priedes (“Honka”), kas nodrošina veselīgu un ekoloģisku dzīves telpu. Ciematā pašlaik ir astoņas mājas, jau drīzumā tiks sākta vēl 19 māju celtniecība.

Projekta attīstītāji uzsvaru liek uz māju teicamo tehnisko aprīkojumu un augstām prasībām to iekārtojumā – tās aprīkotas ar vietējo galdnieku darinātām mēbelēm, kvalitatīvu sadzīves tehniku un pilnībā aprīkotām virtuvēm. Visās mājās ir arī kamīns un sauna, atbilstoši Latvijas klimata apstākļiem un ikviena iedzīvotāja vēlmei pēc siltuma un gaismas gada tumšajos mēnešos.

Foto: Kaspars Grosbergs

Atklāšanas pasākums norisinājās aizvadītās nedēļas izskaņā, un tajā piedalījās māju ražotāja Somijas uzņēmuma Honka izpilddirektors Markko Saarelainen, projekta attīstītājs Sergejs Pališčuks, Somijas vēstniece Latvijā Riita Korpivaara ar kungu, Ādažu mērs Māris Sprindžuks, kā arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki un potenciālie jaunie māju iedzīvotāji, tostarp aktrise Ieva Florence-Vīksna ar vīru, stiliste Dace Bahmane, pasākumu organizatore Sindija Vilde ar draugu, Imperfect grāmatžurnāla izdevēja Inga Gorbunova, dziedātāja Māra Upmane-Holšteine un citi.

Projekta attīstītājs Sergejs Pališčuks atklāšanas pasākumā dalījās ar stāstu par savu bērnību un vecvecāku koka māju, kas atmiņā saglabājusies kā silta, mājīga vieta, kurā koka smarža rosina laimes sajūtu, kas arī kalpojis kā iedvesma šāda projekta realizācijai, kurā pašlaik ieguldīti 3,5 miljoni eiro.

Foto: Kaspars Grosbergs

Marko Saarelainen, Honka izpilddirektors, savā uzrunā sanākušajiem viesiem minēja, ka Honka uzņēmumu izveidoja viņa vectēvs pirms 63 gadiem un šajās mājās ir izmantotas visjaunākās zināšanas un tehnoloģijas kādas šobrīd eksistē pasaulē un kuras tiek lietotas arī Somijā, koka māju celtniecībā. “Pasaulē esam pionieri šo konkrēto māju būvniecībā un esam 15 gadus priekšā mūsu konkurentiem.”

Māju ciemata atklāšanas vakara goda viešņa bija Somijas vēstniece Latvijā Riita Korpivaara. Viņa pauda prieku par Latvijas sadarbību ar Somiju ekonomiskajā sektorā, ko paplašina arī šis projekts, kā arī dalījās savā pieredzē par koka ietekmi uz cilvēku, jo arī viņas un vīra māja ir tieši no koka. “Koks ir ļoti īpašs materiāls. Ir zinātniski pierādīts, ka tikai 15 minūšu pavadīšana starp kokiem var mazināt stresu. Mežs piedāvā terapeitisku atmosfēru, palīdzot cilvēkiem novērtēt apkārtējo dabas pasauli. Koksnes un meža ietekme uz cilvēka prātu ir pārsteidzoši plaši pētīta visā pasaulē. Pētījumi liecina, ka koksnei ir pozitīva psiholoģiska un kopumā labvēlīga ietekme uz cilvēku veselību. Dzīvošana koka mājā padara cilvēkus laimīgus. Un Garupe apvieno šo visu.” savā runā uzsvēra vēstniece.

Foto: Publicitātes foto

Pasākumu apmeklēja arī Ādažu mērs Māris Sprindžuks, kurš norādīja, ka ir priecīgs par šāda veida projektiem un būs ārkārtīgi pateicīgs, ja projekts turpinās attīstīties. “Šī ir labākā vieta, kur dzīvot, strādāt un atpūsties. Esmu ļoti priecīgs par mūsu Somijas draugiem, kuri ir radījušo šo skaistumu. Šeit dzīvos laimīgi cilvēki, jo mājas ir celtas ar mīlestību.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu