Pieci Lietuvā aizturētie afgāņi iesaistīti "otrpus robežas režisētā izrādē" (1)

TVNET/LETA/LRT
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Pieci ārvalstnieki, ko Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī netālu no Baltkrievijas robežas aizturējuši savas valsts teritorijā, iesaistīti "otrpus robežas režisētā izrādē", trešdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs.

Kā ziņots, otrdienas vakarā robežsargi Ignalinas rajonā, aptuveni 250 metrus no Baltkrievijas robežas, aizturēja piecus ārvalstniekus bez personas dokumentiem. Konstatēts, ka šie cilvēki ir afgāņi, kuriem Eiropas Cilvēktiesību tiesa pagājušajā nedēļā noteikusi pagaidu aizsardzību, norādot, ka Lietuvas robežsargi nedrīkst viņiem likt doties atpakaļ uz Baltkrieviju.

Ap notikušo ir daudz neskaidrību. Lietuvas institūcijas norādījušas, ka nav objektīvu datu, kas apliecinātu, ka šie cilvēki pirms ECT lēmuma būtu atradušies Lietuvā, savukārt viņu advokāte apgalvo pretējo. Par afgāņu pašreizējo atrašanās vietu nebija skaidrības, līdz otrdienas pievakarē portāls "Delfi.lt" ziņoja, ka ar ārvalstniekiem sazinājusies šā medija žurnāliste, un publiskoja videoierakstu, kurā viņa mežā sarunājas ar šiem cilvēkiem un stāsta, ka viņi ir pārguruši, nosaluši un viņu mobilie tālruņi drīz būs izlādējušies.

"Izrādes režisors atrodas otrā robežas pusē, Baltkrievijā. Diemžēl šai izrādē visai svarīgas lomas spēlē arī daži Lietuvas pilsoņi, un vakar šo detektīvstāstu papildināja vēl viena epizode, kad ēterā tika paziņots, ka migranti atrodas Lietuvas teritorijā. Mums izdevās nonākt notikuma vietā, un migranti tika aizturēti aptuveni 250 metrus no Baltkrievijas robežas," žurnālistiem sacījis robežsardzes vadītājs.

Pēc viņa teiktā, afgāņi šķērsojuši Lietuvas robežu neatļautā vietā, ko apliecina pēdas, kas ved no Baltkrievijas puses. Robežsargiem viņi nav varējuši uzrādīt nekādus dokumentus, izņemot ceļojuma dokumentu kopijas telefonos.

"Mūsu darbinieki nekavējoties izsauca mediķus. (..) Apskatē tika konstatēts, ka viņu veselībai briesmas nedraud, viņiem noberztas kājas, un migranti nosūtīti uz robežsardzes iecirkni, kur viņi pašlaik arī atrodas," stāstījis Ļubajevs.

Pēc ECT lēmuma šie afgāņi jau bija aizturēti Lietuvas teritorijā, bet viņiem likts atgriezties Baltkrievijā. Kā uzsvēris robežsardzes vadītājs, tas darīts saskaņā ar augusta sākumā pieņemto iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, kas robežsargiem dod tiesības neielaist valstī ārvalstniekus, kuri šķērso robežu nelikumīgi.

Viņš uzsvēris, ka afgāņiem būs tiesības lūgt patvērumu Lietuvā, bet nav zināms, kāds lēmums attiecībā uz viņiem tiks pieņemts. Pagaidām neviens no viņiem patvērumu nav lūdzis, bet šodien viņi vēlreiz tiks informēti par tādu iespēju.

Iepriekš Ļubajevs skaidrojis, ka šai reizē migrantus nolemts ielaist Lietuvā saskaņā ar ECT lēmumu, bet "ir ļoti daudz neskaidru lietu, ko nāksies noskaidrot".

"Fiziski visi nelegālie migranti, kuri mēģina iekļūt Lietuvā, tiek aizturēti Lietuvas teritorijā, pie robežas, un attiecībā uz viņiem tiek sperti visi soļi, kas paredzēti mūsu likumos. (..) Mums būs jānoskaidro visi apstākļi, jo šis stāsts apaudzis ar dažādām detaļām - te viņi ir Lietuvā, te nav, te ir, te nav. Valsts robežsardzes dienests, nespējot pierādīt apstākļus, nostādīts šādā situācijā," viņš sacījis.

Foto: Migrācijas krīze Lietuvā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu