Kremlis: pēc iespējas ātrāka "Nord Stream 2" atklāšana līdzsvaros gāzes cenas Eiropā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Maxim Shemetov

Gāzesvada "Nord Stream 2" ātrā pabeigšana palīdzēs cīnīties ar augošajām gāzes cenām Eiropā, trešdien paziņojis Kremlis.

Kritiķi uzskata, ka Maskava tīšām ierobežojusi gāzes piegādes Eiropai, lai pasteidzinātu "Nord Stream 2" atklāšanu.

Gāzesvads "Nord Stream 2", kas par Baltijas jūras gultni savieno Krieviju un Vāciju, izraisījis bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes un ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no gāzes tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

Arī Baltijas valstu amatpersonas kritiski izteikušās par "Nord Stream 2", uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem.

Gāzesvada pirmā atzara izbūve tika pabeigta jūnija sākumā.

"Nord Stream 2" būvniecības noslēguma posma darbus Krievijas koncerns "Gazprom" veica saviem spēkiem, jo ASV sankciju dēļ Šveices darbuzņēmējs cauruļu likšanas darbus bija apturējis.

Gāzesvads tika pabeigts 10.septembrī un tagad tiek gaidīta zaļā gaisma no Vācijas, lai to varēti sākt izmantot.

"Bez šaubām, pēc iespējas ātrāka "Nord Stream 2" nodošana ekspluatācijā ievērojami līdzsvaros dabasgāzes cenu parametrus Eiropā," žurnālistiem sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

ASV bankas "Goldman Sachs" otrdien publiskotajā analītiskajā ziņojumā teikts, ka rekordlielās gāzes cenas ir rezultāts ļoti zemajiem uzkrājumiem un prognozēm par aukstu ziemu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu