Ar skatu pāri aisbergiem. Grenlandē tapis jauns pārgājienu galapunkts - klimata izpētes centrs

FOTO: Instagram/Dorte Mandrup

Arhitektūras studija "Dorte Mandrup Arkitekter" ir atklājusi pirmās fotogrāfijas no "Ilulissat Icefjord Center", klimata izpētes un apmeklētāju centra Grenlandes nelīdzenajā piekrastes ainavā.

Centrs, kas atrodas 250 kilometrus uz ziemeļiem no polārā loka, darbosies kā pētniecības, izglītības un izstāžu centrs, kas pēta klimata pārmaiņu ietekmi šajā reģionā.

Arhitektūras studija, kuru vada dāņu arhitekte Dorte Mandrupa, projektēja ēku ar savītu, trīsstūrveida struktūru un jumta skatu platformu. Mērķis bija padarīt to atvērtu un "vieglu", lai apmeklētāji justos saistīti ar ainavu.

"Centrs piedāvā patvērumu dramatiskajā ainavā, un tā mērķis ir kļūt par dabisku pulcēšanās vietu, no kuras var izbaudīt Arktikas tuksneša bezgalīgo mērogu, pāreju starp tumsu un gaismu, pusnakts sauli un ziemeļblāzmu dejojam debesīs," sacīja Mandrupa.

Atbilstoši ēkas funkcijai konstrukcija tika veidota tā, lai tā minimāli ietekmētu vidi.

Lai samazinātu nepieciešamību pēc betona - materiāla, kuram ir ievērojams oglekļa pēdas nospiedums, Mandrupas komanda izmantoja tērauda rāmi. Vieglās tērauda sijas efektīvi nostiprina ēku pamatiežu reljefā, ļaujot to nedaudz pacelt. Tas nozīmē, ka zem ēkas joprojām var turpināties augu un savvaļas dzīvnieku dzīvotne.

Ēkas galveno formu rada tērauda kopnes, kas pakāpeniski izliecas un rotē, stiepjoties pāri ainavai. Tās rada neparastu savītu formu, kas palīdz novērst sniega uzkrāšanos uz jumta.

Mandrupa formu salīdzina ar "baltās pūces lidojumu pāri ainavai".

Struktūras priekšrocība ir arī gājēju piekļuve slīpajam jumtam. Šis paaugstinātais skatu punkts, protams, veido jaunu galapunktu vietējiem pārgājienu maršrutiem, piedāvājot skatu uz Kangijas ledusfjorda aisbergu.

Iekštelpas no visām pusēm pilnībā apņem stikls, turklāt zem jumta ir arī dažas brīvdabas terases. Mērķis ir ļaut apmeklētājiem izbaudīt Grenlandes īpašos gaismas apstākļus.

"Grenlandē dienas gaisma ir tikai vasarā. Ziemā ir ļoti tumšs, bet veidojas atspulgs no sniega un zemes," sacīja Mandrupa, runājot par projektu, kad tas vēl tika būvēts. "Vasarā gaismas nokrāsa ir ļoti atšķirīga; vienā pusē ir zila gaisma un otrā sarkanīga," viņa paskaidroja cerot, ka apmeklētāji to pieredzēs, viesojoties klimata izpētes centrā. 

"Ilulissat Icefjord Center" tagad ir atvērts sabiedrībai, piedāvājot apmeklēt izstāžu galeriju, kinoteātri, pētniecības un izglītības iestādes, kafejnīcu un veikalu.

"Dorte Mandrup Arkitekter" pirmo reizi atklāja centra dizainu jau 2016. gadā, kā arī prezentēja to Venēcijas arhitektūras biennālē 2018. gadā. Projektu finansēja vietējā un valsts valdība ar Dānijas filantropiskā fonda "Realdania" atbalstu.

Uz augšu
Back