Rietumāfrikas valstis nosaka sankcijas pret Gvinejas puča līderiem

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Kweku Obeng

Rietumāfrikas valstu ekonomikas kopiena (ECOWAS) ceturtdien noteica sankcijas pret Gvinejas militārā apvērsuma līderiem un aicināja sešu mēnešu laikā sarīkot vēlēšanas, pieprasot ātru civilās pārvaldes atjaunošanu šajā valstī.

ECOWAS, kurā apvienotas 15 valstis, jau pirms tam apturēja Gvinejas dalību šajā organizācijā, reaģējot uz 5.septembrī notikušo puču. Puču sarīkoja bruņoto spēku specvienības, kas aizturēja prezidentu Alfu Kondē un izsludināja politiskas pārejas sākumu.

Gvinejas pučs ir pastiprinājis starptautiskas bažas par demokrātijas sarukšanu Āfrikas rietumos. Tas tiek salīdzināts ar situāciju Mali, kur kopš pērnā gada augusta notikuši divi apvērsumi.

"Valstu vadītāji uzstāja, ka pārejai [Gvinejā] jābūt ļoti īsai," reportieriem paziņoja ECOWAS Komisijas prezidents Žans Klods Kasi Bru pēc bloka valstu līderu tikšanās samitā, kas bija veltīts Gvinejas krīzei.

"Pārejai nevajadzētu būt ilgākai par sešiem mēnešiem. Sešu mēnešu laikā vajadzētu sarīkot vēlēšanas."

ECOWAS pieņēma oficiālu paziņojumu, ka tā nosaka ceļošanas aizliegumu militārās huntas locekļiem un viņu tuviniekiem, kā arī iesaldē viņu finanšu aktīvus.

Organizācija arī aicināja Āfrikas Savienību, ANO un Eiropas Savienību atbalstīt sankcijas pret Gvinejas huntu, kuras oficiālais nosaukums ir Izlīguma un attīstības nacionālā komiteja (CNRD).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu