Ķīna neapmierināta par jauno Austrālijas, Lielbritānijas un ASV partnerību (7)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Džao Lidzjaņs.
Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Džao Lidzjaņs. Foto: GREG BAKER/AFP

Ķīna kritizējusi jauno Indijas-Klusā okeāna stratēģisko partnerību starp Austrāliju, Lielbritāniju un ASV, pateicoties kurai Austrālija iegūs kodolzemūdenes.

Ķīna paziņoja, ka šī vienošanās ir ārkārtīgi bezatbildīga un liecina par šauru domāšanu.

Plaši tiek uzskatīts, ka jaunā partnerība AUKUS, par kuru tika paziņots šonedēļ, ir mēģinājums iegrožot Ķīnas ietekmi Dienvidķīnas jūrā.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis sacīja, ka AUKUS var nopietni kaitēt reģiona mieram un pastiprināt bruņošanos.

Viņš kritizēja "novecojošo Aukstā kara mentalitāti" un brīdināja, ka ASV, Austrālija un Lielbritānija kaitē pašas savām interesēm.

Jaunā partnerība tika kritizēta arī Ķīnas medijos.

ASV pirmo reizi 60 gadu laikā dalās ar savām zemūdens tehnoloģijām, kurām līdz šim bija ļāvusi piekļūt tikai Lielbritānijai.

Tas nozīmē, ka Austrālija varēs būvēt ar kodolenerģiju darbināmas zemūdenes, kuras ir ātrākas un grūtāk atklājamas nekā ar tradicionāli darbināmās zemūdenes. Tās var palikt iegremdētas ūdenī vairākus mēnešus un izšaut raķetes lielākos attālumos, lai gan Austrālija apgalvo, ka tai nav nodoma apbruņot tās ar kodolieročiem.

Jauno partnerību kritizējusi arī Francija, jo AUKUS atceļ potenciālo darījumu ar Franciju par konvencionālu zemūdeņu pārdošanu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu