Aptauja: Septembrī pieaugusi iedzīvotāju uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/TOMS KALNINS

Paaugstinoties Covid-19 izplatības rādītājiem, septembrī ir pieaugusi Latvijas iedzīvotāju uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam, liecina "Benu Aptiekas Stresa termometra" dati, kas iegūti sadarbībā ar uzņēmumu "Gemius", pavēstīja sabiedrisko attiecību speciālists Austris Keišs.

Aptaujas dati liecina, ka šī gada jūlija sākumā vakcīnu pret Covid-19 drošumam uzticējās 59%. Tam pilnībā uzticējās 25% un drīzāk uzticējās 34%. Tomēr šobrīd šis rādītājs ir 66% - vakcīnu drošumam pilnībā uzticas 38% aptaujāto, savukārt drīzāk uzticas 28%.

Tāpat 26% aptaujāto atklāja, ka minēto vakcīnu drošumam sliecas neuzticēties. Vakcīnām pret Covid-19 pilnībā neuzticas 15% respondentu, bet drīzāk neuzticas - 11%. Vienlaikus 8% aptaujāto nevarēja sniegt konkrētu atbildi.

Arī salīdzinājumā ar šī gada pavasari šobrīd uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam ir lielāka, informēja Keišs. Marta beigās Covid-19 vakcīnu drošumam uzticējās 60% respondentu, savukārt 29% neuzticējās un 11% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Keišs atklāja, ka joprojām diezgan būtiskas atšķirības šajos rādītājos saglabājas starp latviešiem un krievvalodīgajiem - latviešu vidū Covid-19 vakcīnām uzticas 67%, proti, tam pilnībā uzticas - 39% un drīzāk uzticas 28% aptaujāto, kamēr krievvalodīgo vidū šis rādītājs ir 54%. No aptaujātajiem krievvalodīgajiem vakcīnai pilnībā uzticas 20% respondentu, savukārt drīzāk uzticas 34%.

Tāpat aptauja ļaujot secināt, ka to cilvēku īpatsvars, kuri Covid-19 vakcīnu drošumam uzticas pilnībā, krievvalodīgo vidū ir teju divreiz mazāks nekā latviešu vidū. Salīdzinājumam jūlijā krievvalodīgo vidū Covid-19 vakcīnu drošumam sliecās uzticēties 45% aptaujāto, drīzāk vai pilnībā neuzticējās 43%, bet konkrētu viedokli paust nevarēja 12%. Tikmēr latviešu vidū šī gada jūlijā Covid-19 vakcīnu drošumam uzticējās 62%, drīzāk vai pilnībā neuzticējās 29%, bet konkrētu atbildi sniegt nevarēja 9%.

Analizējot datus pēc aptaujāto dzimuma, secināms, ka sievietes kopumā nedaudz vairāk sliecas uzticēties Covid-19 vakcīnu drošumam, bet vīrieši biežāk norādījuši galējas atbildes - ka pilnībā uzticas vai pilnībā neuzticas minētajām vakcīnām.

Kopumā Covid-19 vakcīnu drošumam šobrīd uzticas 68% sieviešu - 37% aptaujāto sieviešu atzinušas, ka pilnībā uzticas vakcīnu drošumam, savukārt 31% tam drīzāk uzticas. Savukārt vīriešu vidū vakcīnai uzticas 63% - pilnībā uzticas 38% un drīzāk uzticas 25%.

Savukārt vakcīnai neuzticas 24% sieviešu - tai pilnībā neuzticas 13% aptaujāto sieviešu, bet drīzāk neuzticas 11%. Vīriešu vidū vakcīnai neuzticas 28% aptaujāto - pilnībā neuzticas 17%, bet drīzāk neuzticas 11%.

Aptauja veikta septembra sākumā, uzklausot 1883 respondentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu