Albānijas jaunajā valdībā vairumu ministriju vadīs sievietes

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP Photo/Franc Zhurda

Piecus mēnešus pēc parlamenta vēlēšanām Albānijas likumdevēji apstiprinājuši premjerministra Edi Ramas valdību, kurā 12 no 17 ministriem un valsts sekretāriem ir sievietes.

Ramam šis būs trešais termiņš premjerministra amatā.

Balsojumā parlamentā jauno valdību atbalstīja 77 no 140 deputātiem, vēstīja Albānijas televīzija. 53 deputāti balsoja pret un viens atturējās.

Ramas vadītā Sociālistu partija vēlēšanās aprīlī izcīnīja absolūto vairākumu parlamentā, kas deva iespēju sociālistiem vieniem pašiem izveidot jauno valdību.

Ramas jaunā valdība izceļas ar lielo sieviešu skaitu. 12 no 17 ministriem un valsts sekretāriem ir sievietes, tostarp ārlietu ministra amatu saglabās Olta Džačka, kura šajā postenī stājās pērnā gada janvārī. Iepriekš viņa ieņēma aizsardzības ministra amatu.

Pirms balsojuma parlamentā Rama sacīja, ka viņam ir trīs prioritātes: infrastruktūras projekti, cīņa ar pandēmiju un postījumu novēršana pēc posošās zemestrīce 2019.gadā.

"Šie ir projekti, kas ir 100% realizējami," uzvēra Rama.

Tikmēr opozīcijā esošās Demokrātiskās partijas līderis Lulzims Baša apsūdzēja Ramu par demokrātijas likvidēšanu Albānijā.

Viņš atsaucās uz starptautisko vēlēšanu novērotāju ziņojumiem, kuros norādīts uz valsts iejaukšanos un balsu pirkšanas gadījumiem vēlēšanu kampaņas laikā.

Neskatoties uz pārkāpumiem, novērotāji secināja, ka pateicoties Rietumu iedvesmotajam reformām, kas Albānijā veiktas pēdējos gados, šogad notikušās vēlēšanas bijušas daudz uzticamākas un godīgākas.

57 gadus vecais Rama vada Sociālistu partiju kopš 2005.gada un premjerministra amatu ieņem kopš 2013.gada. No 2000.gada līdz 2011.gadam viņš bija Tirānas mērs.

Albānija 2009.gadā iestājās NATO un cer pievienoties arī Eiropas Savienībai (ES). Pērn ES deva zaļo gaismu iestāšanās sarunu sākšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu