Gruzijas šaha leģenda sūdz tiesā "Netflix" par viņas portretējumu "The Queen's Gambit"

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube" video

Gruzijas šaha leģenda Nona Gaprindašvili iesūdzējusi tiesā filmu un seriālu straumēšanas platformu "Netflix" par viņas portretējumu seriālā "The Queen's Gambit".

Gaprindašvili pieprasījusi no "Netflix" piecu miljonu ASV dolāru lielu kompensāciju par apmelošanu.

Sūdzībā, kas ceturtdien iesniegta tiesā Kalifornijā, teikts, ka Gaprindašvili atveidojums seriālā bijis seksistisks un noniecinošs un viņas sasniegumi sagrozīti.

Sūdzībā norādīts, ka seriāls maldinoši liek domāt, ka bijusī pasaules čempione šahā nekad nav spēlējusi ar vīriešiem. Dokumentā teikts, ka Gaprindašvili, kurai pašreiz 80 gadi, spēlēja pret desmitiem vīriešu, kuri bija izcili šaha spēlētāji, un uzvarēja 28 no viņiem.

""Netflix" nekaunīgi un apzināti meloja par Gaprindašvili sasniegumiem," teikts sūdzībā.

"Apgalvojums, ka Gaprindašvili nekad nav spēlējusi ar vīriešiem ir uzkrītoši nepatiess, kā arī seksistisks un noniecinošs," teikts dokumentā, piebilstot, ka seriālā Gaprindašvili arī tiek dēvēta par krievieti.

Reaģējot uz šo tiesas prāvu, "Netflix" paziņoja, ka kompānija izjūt tikai un vienīgi cieņu Gaprindašvili un viņas karjeru, bet uzskata, ka sūdzībai nav pamata un aizstāvēsies pret to.

Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze

Gaprindašvili, kura dzimusi 1941.gadā Gruzijas rietumos, šahu spēlē kopš bērnības. 20 gadu vecumā viņa ieguva pasaules čempiones titulu šahā un četras reizes sekmīgi aizstāvēja to.

1978.gadā mačā par pasaules čempiones titulu Gaprindašvili zaudēja savai tautietei 17 gadus vecajai Maijai Čiburdanidzei. Tai pat gadā Starptautiskā šaha federācija (FIDE) piešķīra viņai lielmeisteres statusu. Viņa ir pirmā sieviete, kam FIDE izrādīja šādu godu.

"Netflix" norādījis, ka "The Queen's Gambit" kļuvis par viņu visu laiku populārāko miniseriālu. To pirmajās 28 dienās noskatījās 62 miljonos mājsaimniecību.

"Netflix" 2021.gada jūlijā bija 209 miljoni abonentu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu