Austrijas tiesa sāk izskatīt lietu par inficēšanos slēpošanas kūrortā Tirolē (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrijas slēpošanas kūrorts Išglā.
Austrijas slēpošanas kūrorts Išglā. Foto: ISA HARSIN/SIPA/2011301507

Piektdien Austrijas tiesa sāka izskatīt lietu par koronavīrusa izplatīšanos no Išglas slēpošanas kūrorta Tirolē uz citiem Eiropas reģioniem, vīrusa upuru radinieki norādīja uz neadekvātiem amatpersonas lēmumiem par  cilvēku veselības aizsargāšanu pandēmijas sākumā.

Kā Vīnes reģionālajā tiesā sacīja cilvēki, kuru tuvinieki aizgāja no dzīves pēc inficēšanās ar Covid-19 vīrusu, viņu prioritāte ir caurredzamība un atbildība.

"Runa ir par taisnīgumu," sacīja kāda no dzīves aizgājuša austriešu dēls. "Ja būs kompensācijas, mēs tās, protams, ziedosim."

Viņa 72 vecais tēvs, kā tiek uzskatīts, ar Covid-19 vīrusu inficējies, kad notikusi haotiskā evakuēšanās no Išglas. Pēc smagas slimības gaitas viņš 2020.gada aprīlī aizgāja no dzīves.

Dēls un upura atraitne vēlas no valsts saņemt 100 000 eiro lielu kompensāciju.

Vēl vismaz 15 ģimenes norāda, ka Austrijas varasiestādes reaģējušas pārāk vēlu, kad Išglā 2020.gada martā konstatēti pirmie inficēšanās gadījumi.

"Es tikai gribu, lai viņi pasaka - mēs nereaģējām laicīgi," 

sacīja vāciete Dērte Sitiga, kas zaudēja savu partneri.

Tomēr Austrijas tiesiskie pārstāji šādam skatījumam nepiekrita un noraidīja abpusējo vienošanos, ko piedāvāja prasības iesniedzēju advokāts Aleksandrs Klauzers.

Austrija uzskata, ka valdība un varasiestādes rīkojušās korekti, ņemot vērtā informāciju, kas par vīrusu bija pieejama tolaik, un ka prasība ir nepamatota.

Tūkstošiem atpūtnieku 2020.gada 13.martā bija pārsteigti par Austrijas kanclera Sebastiāna Kurca paziņojumu, ka Pacnaunas ieleja nekavējoties tiek izolēta.

Rezultātā daudzi atpūtnieki reģionu nekavējoties mēģināja pamest.

Kā skaidroja Klauzers, dažādās valstīs aptuveni 11 000 Covid-19 gadījumu iespējams saistīt ar cilvēkiem, kas steigšus devās mājās no Išglas. Varasiestādes neesot ieviesušas pienācīgus veselības aizsardzības pasākumus finansiālu apsvērumu dēļ.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu