Valmieras novadā privātīpašniekus aicina novākt ielu malās saliktos akmeņus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Izvietot akmeņus ielu malās ir aizliegts, tāpēc privātīpašniekiem ir jānovāc brauktuvi no ielas nodalījuma joslas norobežojošie akmeņi, informēja Valmieras novada pašvaldībā.

Gar ielu malām, kam nav izbūvētu apmaļu, īpašnieki nereti mēdz ielas malu norobežot ar akmeņiem, skaidroja pašvaldībā. Šāda tendence īpaši novērota Valmieras apkaimēs, kur pašlaik attīstās privātmāju apbūve.

Valmieras novada pašvaldība vērš uzmanību, ka šāda rīcība var radīt bīstamas avārijas situācijas un tādēļ ir aizliegta. Valmieras pilsētas teritorijas plānojuma Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi nosaka pilsētā spēkā esošās prasības, kas zemes gabalu īpašniekiem jāievēro gan, ievērojot ielu sarkanās līnijas, gan nodrošinot redzamības brīvlaukus pie krustojumiem. Vispārīgās prasības teritorijas izmantošanai un apbūvei nosaka, ka ielu teritorijā starp sarkanajām līnijām aizliegts izvietot jebkādus brauktuvi norobežojošus elementus, tostarp, akmeņus.

Kā novērots pašvaldībā, šādas iniciatīvas mēdz rasties uz ielām ar grantēto segumu, kas mitros vai mainīgos laikapstākļos, kad ielu greiderēšana un to virsmas apstrāde tehniski nav iespējama, kļūst grūtāk izbraucamas. Automašīnu vadītājiem, lai apbrauktu peļķes vai bedres, var rasties vajadzība daļēji uzbraukt uz brauktuvei piegulošās zaļās zonas. Tādējādi ilgtermiņā var tikt izbraukts starp ielu un privāto nekustamo īpašumu esošais zālājs, brauktuvei pietuvinoties nekustamajam īpašumam. Lai to nepieļautu, zemes gabalu īpašnieki reizēm mēdz ielas malās novietot palielus akmeņus.

Tomēr, neatkarīgi no autovadītāju paradumiem, akmeņu izvietošana gar brauktuves malu nav pieļaujama, jo apdraud gājēju, velobraucēju un autovadītāju drošību, atgādina vietvara.

"Ielas satiksmē var rasties situācijas, kad velosipēda vadītājam vai gājējam nepieciešams veikt manevru sānis no brauktuves. Nepamanot akmeni, var tikt gūtas nopietnas traumas," iespējamās sekas apraksta pašvaldībā.

Ceļu satiksmes likuma 82.pants par ceļu vai to kompleksā ietilpstošo būvju bojāšanu, iznīcināšanu, piegružošanu, piesārņošanu vai aizsprostošanu fiziskajai personai paredz sodu no 70 līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai - no 700 līdz 2900 eiro.

Valmieras novada pašvaldība lūdz zemes gabalu īpašniekus, kuri gar ielas malām ir izvietojuši šādus brauktuvi no ielas nodalījuma joslas norobežojošus akmeņus, tos iespējami ātri novākt. Pretējā gadījumā ielu satiksmes drošības uzturēšanas nolūkā akmeņus novāks pašvaldība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu