Grieķijā atklāta pirmā slēgtā migrantu nometne (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Grieķijā sestdien atklāta pirmā no piecām jaunajām slēgtajām migrantu nometnēm, kas jau izpelnījušās cilvēktiesību aizstāvju grupu kritiku par pārlieku ierobežojošiem pasākumiem.

Jauno nometni Samas salā apņem dzeloņstiepļu žogs, teritorija ir aprīkota ar novērošanas kamerām, rentgena skeneriem un magnētiskajām durvīm.

Eiropas Savienība (ES) ir atvēlējusi 276 miljonus eiro jaunajām nometnēm Grieķijas piecās Egejas jūras salās - Lerā, Lesbā, Kosā, Hijā un Samā - kurās ierodas vislielākais skaits migrantu, kas šķērso jūru no Turcijas puses.

Jaunajā nometnē Samā, kas kalpos kā izmēģinājuma projekts pārējām slēgtajām nometnēm, ir aizturēšanas centrs, vārti naktīs būs slēgti un nometnes teritorijā varēs iekļūt tikai ar elektroniskajiem čipiem.

Nometni Lerā plānots pabeigt nākamajā mēnesī, bet Lesbā, kur pērn ugunsgrēks nopostīja Eiropas lielāko migrantu nometni, celtniecības darbi vēl nav sākušies.

Ar tekošu ūdeni, tualetēm, atsevišķām zonām ģimenēm un lielāku drošību jaunās nometnes atbildīs Eiropas standartiem, uzsvērusi Grieķijas valdība.

Jaunās nometnes aizstāj iepriekšējos migrantu centrus, kas kļuva bēdīgi slaveni ar sliktiem dzīves apstākļiem.

Samā vecā nometne bija paredzēta aptuveni 680 cilvēkiem, bet vienā mirklī tajā mitinājās gandrīz desmit reizes vairāk migrantu.

Aptuveni 600 cilvēku joprojām tur dzīvo, pieciešot žurkas, apkures, tualešu un dušu trūkumu. Taču no pirmdienas migranti tiks pārvesti uz jauno nometni, un septembra beigās vecā nometne tiks slēgta un nojaukta.

Tomēr nevalstiskās organizācijas un palīdzības grupas ir paudušas bažas par jauno nometņu noslēgto struktūru.

Pagājušajā nedēļā desmitiem nevalstisko organizāciju, tostarp "Amnesty International" aicināja ES un Grieķijas valdību atteikties no plāniem ierobežot nometnēs dzīvojošo cilvēku kustības brīvību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu