Ungārijā notiek opozīcijas partiju priekšvēlēšanas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ungārijā sestdien notiek pirmās opozīcijas partiju priekšvēlēšanas, lai izraudzītos vienotus kandidātus nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Opozīcija, kas gadiem ilgi bijusi sašķelta, tagad izvirzījusi vienotu mērķi - nākamā gada vēlēšanās gāzt no varas ilggadējo Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu.

Aliansē apvienojušās sešas dažādas opozīcijas partijas, tostarp kreisie, liberālie un bijušie galēji labējie.

Opozīcija apsūdz 58 gadus veco Orbānu endēmiskā korupcijā un nosliecē uz autoritārismu. Opozīcija cer, ka jaunā priekšvēlēšanu sistēma būs ceļš uz Orbāna pārstāvētās partijas "Fidesz" sakāvi.

"Opozīcija spēj sacensties ar "Fidesz" tikai, ja tā ir vienotā blokā, mēs to esam iemācījušies grūtā ceļā," norādīja zaļo partijas "Politika var būt citāda" (LMP) kandidāts Antals Ksardi.

Uzvarētājs iegūst visu sistēma, ko Orbāns vēlēšanās ieviesa 2012.gadā, palīdzēja "Fidesz" iegūt parlamentā pārliecinošu vairākumu gan 2014.gadā, gan 2018.gadā, neskatoties uz to, ka partija ieguva mazāk nekā 50% balsu.

Priekšvēlēšanas ļaus opozīcijas atbalstītājiem izraudzīties vienu kandidātu, kas stāsies pretī Orbānam, un kopīgus kandidātus, kas sacentīsies ar "Fidesz" politiķiem 106 vēlēšanu apgabalos.

Priekšvēlēšanas notiks no 18.septembra līdz 26.septembrim, un balsošana notiks internetā un personiski klātienē. Priekšvēlēšanās sacentīsies vairāk nekā 250 opozīcijas politiķi.

Ja būs nepieciešams, no 4.oktobra līdz 10.oktobrim tiks noorganizēta priekšvēlēšanu otrā kārta premjera amata kandidāta izraudzīšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu