Video ⟩ Ziemā augs pārtikas, apkures un elektrības cenas (32)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bankas "Luminor" galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš prezentē jaunāko Latvijas un Baltijas ekonomikas apskatu.
Bankas "Luminor" galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš prezentē jaunāko Latvijas un Baltijas ekonomikas apskatu. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latviju turpmākajos gados sagaida ekonomiskā izaugsme, taču turpināsies arī strauja inflācija, ko visvairāk izjutīs mazturīgie, vēsta „TV3 Ziņas”.

„Luminor” ekonomists Pēteris Strautiņš, reprezentējot Baltijas un Latvijas tautsaimniecības apskatu, ieskicē pozitīvu ainu mūsu ekonomikai arī turpmāk. Lai gan nākamais pusgads saistībā ar jauno Covid-19 izplatība vilni pakalpojumu nozarēm vēl varētu būt saspringts, uz Latviju turpmākajos gados plūdīs lielas investīcijas, kas veicinās darbavietu rašanos un algu kāpumu.

Pēteris Strautiņš brīdina no ekonomikas pārkaršanas, savukārt bankas „Citadeles” pārstāvis, ekonomists Mārtiņš Āboliņš saka: „Ja mēs skatāmies tikai uz elektrību, apkuri, pārtiku, es teiktu, ka par vismaz 20 eiro palielināsies cenas ziemas mēnešos, nekā mēs būtu tērējuši pagājušajā gadā, bet tas tiešām ir zemākais līmenis. Atkarībā no tā, cik liels ir mājoklis un cik liela ir mājsaimniecība, tie rādītāja atšķirsies.”

Lielākai izaugsmei un jaudai ekonomikā gan vajadzētu rezultēties arī algās. Pēteris Strautiņš iesaka valstij iespēju robežās kontrolēt un koordinēt lielos būvniecības projektus, jo šī ir joma, kurā tomēr pastāv pārkaršanas risks.

Par būvniecību atbildīgā Ekonomikas ministrija pagaidām gan lielu pamatu raizēm neredz, neraugoties uz šogad novēroto būvniecības cenu pieaugumu.

”Redzam, ka cenas lēnām sāk krist un pamazām atgriezties iepriekšējās robežās [...] Esošās investīcijas gan privātajā, gan publiskajā sektorā ir jāturpina,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Plašāk TV3 sižetā

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu