Pētījums Vācijā: ar "Johnson&Johnson" vakcinētie inficējas trīsreiz biežāk nekā ar "Pfizer" (63)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pilnībā vakcinēto un tomēr inficēto cilvēku skaits to iedzīvotāju vidū, kuri pret Covid-19 vakcinējušies ar Johnson & Johnson poti, ir trīs reizes lielāks nekā to cilvēku skaits, kuri inficējušies neraugoties uz to, ka mēģinājuši sevi pasargāt no koronavīrusa ar BioNTech/Pfizer vakcīnu, liecina šonedēļ Vācijā apkopotie Roberta Koha institūta (RKI) dati

Te gan jāpiebilst, ka Johnson & Johnson vakcīnas šajā valstī jau sākotnēji izmantotas diezgan vāji aizsargātām iedzīvotāju grupām – tiem, kuri ir vecāki par 60 gadiem, kā arī cilvēkiem, kuri būtu grūtāk sasniedzami otrās potes nodrošināšanai, piemēram, bezpajumtniekiem, vai tiem, kuri ļoti baidās no blaknēm.

Saskaņā ar Roberta Koha institūta (RKI) jaunāko iknedēļas ziņojumu, līdz šim Vācijā ir konstatēti 39 228 iespējamie vakcinēto cilvēku inficēšanās gadījumi - relatīvi biežāk pēc vakcinācijas tieši ar Johnson & Johnson (J&J) potēm. Salīdzinājumam arī jāpiemin, ka no 83 miljoniem Vācijas iedzīvotāju patlaban pilnībā vakcinēti ir 52,3 miljoni (62,9%), bet vismaz vienu poti saņēmuši 55,8 miljoni (67,1%).

RKI jaunākais iknedēļas ziņojums liecina, ka pēc vakcinācijas ar J&J preparātu ir saslimuši** 6106 cilvēki.*

RKI dati arī atklāj, ka Vācijā tieši šo vakcīnu saņēmuši 3 miljoni iedzīvotāju. No tā izriet, ka uz katru miljonu vakcinēto ir aptuveni 2000 inficēšanās gadījumu. Tomēr, veicot šādus aprēķinus, jāņem vērā, ka ne visām vakcinētajām personām līdz inficēšanās brīdim bija pagājušas vismaz divas nedēļas kopš vakcinācijas fakta, pēc kura vajadzētu iestāties pilnīgai vakcinācijas aizsardzībai. Turklāt aprēķinos netiek ņemts vērā, cik ilgs laiks pagājis no vakcinācijas pabeigšanas līdz inficēšanās brīdim arī tad, ja vakcinācija bija oficiāli noslēgta.

Salīdzinājumam:

cilvēkiem, kuri saņēma Vācijā visbiežāk pielietoto vakcīnu - Biontech/Pfizer – uz vienu miljonu pilnībā vakcinēto ir 675 inficēšanās gadījumi. Ar AstraZeneca šis skaitlis ir ap 830, savukārt ar Moderna vakcinēto vidū - ap 400 [uz vienu miljonu vakcinēto].

Biontech/Pfizer vakcīnas gadījumā gan noteikti jāpiebilst, ka Vācijā starp pirmo un otro devu tiek ievērots 6 nedēļu laika intervāls, kamēr Izraēlā un Latvijā tās ir 3 nedēļas. Pirmajā gadījumā vakcinācijas kopējā efektivitāte ir neapšaubāmi lielāka. 

Savukārt Johnson & Johnson līdz šim ir vienīgā vakcīna pret Covid-19, kas apstiprināta Eiropas Savienībā (ES), un kurai, saskaņā ar ES Zāļu aģentūras (EZA) datiem, nepieciešama tikai viena deva. Visām pārējām vakcīnām ir vajadzīgas divas potes.

Antivielas veidojas lēnāk

Pēc vakcinācijas ar šo līdzekli vajadzīgs ilgāks laiks nekā pēc mRNS vakcinācijas, līdz ir izveidojies pietiekams daudzums antivielu. „Dažreiz antivielu līmenis joprojām turpina pieaugt pat vairāk nekā mēnesi pēc vakcinācijas ar J&J”, norāda Vācijas Imunoloģijas biedrības ģenerālsekretārs Carsten Watzl. Pēc viņa teiktā, „tajā brīdī [14 dienas pēc potes saņemšanas] jūs vēl neesat pilnībā aizsargāts ar J&J vakcīnu. Un antivielu līmenis ir krietni zemāks nekā pēc citām vakcīnām.” Tā kā antivielas, it īpaši uz gļotādām, ir svarīgas aizsardzībai tieši pret inficēšanos, pēc eksperta domām, aizsardzība pret Covid-19 pēc vakcinācijas ar J&J šķiet ievērojami sliktāka.

Farmaceitiskā giganta Johnson & Johnson pārstāve savukārt norāda, ka neviena vakcīna pret Covid-19 patlaban nevar par 100% novērst infekcijas. „Tomēr ir pierādīts, ka mūsu apstiprinātā Covid-19 vakcīna kā viena deva palīdz samazināt infekcijas risku un izvairīties no smagiem saslimšanas gadījumiem”, viņa uzsver.

Arī Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) pārstāve norāda, ka parasti visas ES apstiprinātās vakcīnas piedāvā augsta līmeņa aizsardzību pret vīrusu. Klīniskajos pētījumos J&J vakcīna uzrādīja lielisku aizsardzību pret nopietnām saslimšanām ar beta variantu, lai gan aizsardzība pret vieglu saslimšanu bija zemāka. Lai pieņemtu galīgo lēmumu par vakcīnas efektivitāti pret Delta variantu, jaunāko pētījumu skaits joprojām ir pārāk mazs.

Francijā veselības iestādes pašlaik iesaka pēc vakcinācijas ar Johnson & Johnson veikt revakcināciju ar kādu mRNS vakcīnu. Kā informēja Watzl, arī Vācijas veselības ministrs ir ieteicis visus cilvēkus, kuri ir vakcinēti ar Johnson & Johnson un AstraZeneca vakcīnām, pēc sešiem mēnešiem revakcinēt ar mRNS vakcīnu. „No imunoloģijas viedokļa to pilnīgi noteikti ir vērts darīt, jo mēs jau zinām, ka šāda savstarpēja vakcinācija darbojas brīnišķīgi un nodrošina ļoti labu aizsardzību,” sacīja Watzl.

Oficiāli šādas revakcinācijas pašlaik vēl nav piedāvātas. EZA pārstāve sacīja: Pirms ieteikt vakcīnu jaukšanu būtu jāizvērtē attiecīgie dati. Tomēr paredzams, ka šāda vakcinācijas shēma, kas tiek raksturota kā heteroloģiska, būs piemērota arī J&J vakcīnai.

Inficēšanās gadījumi pēc ražotāja (nav norādīts kopējais izlietoto vakcīnu daudzums)

** Pie gadījumiem, kad infekcija ir pārvarējusi vakcīnas radīto aizsardzības barjeru (Impfdurchbruch), tiek pieskaitīti tie inficēšanās gadījumi, kad cilvēkam parādās arī slimības simptomi

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu