"SpaceX" pirmās civilās misijas locekļi atgriežas uz Zemes (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Četri "SpaceX" pirmās pilnīgi civilās misijas locekļi pēc orbītā aizvadītajām trim dienām sestdienas vakarā veiksmīgi atgriezušies uz Zemes.

Kosmosa kuģa "Dragon" kapsula neilgi pēc plkst. 19 (svētdien pēc plkst.2 pēc Latvijas laika) nosēdās Atlantijas okeānā Floridas piekrastē.

"Mums tas bija aizraujoši, un mēs esam tikai sākumā," pēc nosēšanās izteicies apkalpes kapteinis miljardieris Džareds Aizekmens, kas finansējis šo lidojumu.

Misijas "Inspiration4" mērķis bija demokratizēt kosmosa lidojumus, atsakoties no profesionāliem astronautiem, kas ir īpaši atlasīti un izturējuši gadiem ilgu apmācību.

Apkalpē līdz ar Aizekmenu bija vēl trīs amerikāņi, kas tika izraudzīti konkursa kārtībā – 29 gadus veca ārsta asistente Heilija Arseno, 51 gadu veca ģeozinātniece un pedagoģe Siana Proktore, un 42 gadus vecs ASV Gaisa spēku veterāns Kriss Sembroskis.

Orbīta, pa kuru Kosmosa kuģis "Dragon" 45 reizes apriņķoja Zemi, atradās aptuveni 575 kilometru augstumā, tas ir nedaudz augstāk nekā Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS) orbīta.

Iepriekš Īlona Maska uzņēmums cilvēkus kosmosā bija nogādājis un atgriezis uz Zemes divu ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) misiju ietvaros attiecīgi 2020. gada augustā un šī gada maijā. Abos gadījumos astronauti tika nogādāti SKS, atpakaļ uz Zemi atvedot nomainītos stacijas apkalpes locekļus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu